IN MEMORIAM ROBERT M. PIRSIG

'ZEN I UMJETNOST ODRŽAVANJA MOTOCIKLA' Preminuo pisac obožavane knjige koja je htjela pomiriti hipije s novom tehnološkom erom

 YouTube

'Zen i umjetnost održavanja motocikla' knjiga je koja je njenom autoru Robertu M. Pirsigu donijela kultni status. Kada je objavljena 1974. godine (nakon što ju je odbio 121 izdavač), odmah je prodana u milijun primjeraka. Ugovarajući objavu, nakladnik William Morrow isplatio je autoru 3.000 dolara predujma, uz opasku da se od prodaje ne nada ni novčiću više od toga. No, u samo nekoliko mjeseci, rasprodalo se 50 tisuća primjeraka.

Pirsig se u svom prvom romanu (nakon njega je objavio još samo jedan, manje uspješan, 1991.) bavio razmišljanjem o odnosu čovjeka i stroja, o ludilu (Pirsig je početkom 60-ih liječen od shizofrenije elektro-šokovima) i korijenima kulture.

Tajna nevjerojatnog uspjeha njegove knjige, prema nekim teoretičarima, leži upravo u nastojanju pomirenja humanizma s tehnološkim napretkom, i to u vrijeme kada je jenjavao bunt ere "mira i ljubavi" 60-ih godina protiv bezdušnog svijeta napredne tehnologije kojom upravlja korporativni i vojno-industrijski poredak.

Narativno, djelomično se radi o 'romanu ceste' koji pripovjeda o 17 dana putovanja Sjevernom Amerikom, od Pirsigovog doma u Minnesoti do obale Tihog oceana, na koje je Pirsig 1968. poveo svog 11-godišnjeg sina Chrisa (kojem je kasnije također utvrđena duševna bolest, a umro je 1979. kada su ga ispred San Francisko Zen centra proboli pljačkaši).

Robert Maynard Pirsig rođen je 6. rujna 1928. u Minneapolisu. Njegov otac Maynard Pirsig bio je profesor prava i dekan Pravnog fakulteta na sveučilištu u Minnesoti. Kao dijete je mucao i teško je stjecao prijatelje. Iako iznimno inteligentan (I.Q. 170), bio je izbačen s fakulteta zbog loših ocjena.

Služeći vojsku posjetio je Japan i tamo se zainteresirao za zen budizam, kojeg je proučavao ostatak života. Nakon vojske, vratio se na sveučilište, diplomirao novinarstvo, studirao filozofiju i poučavao pisanje na dva fakulteta. Uz to je honorarno pisao i uređivao korporativne publikacije i tehničke magazine, među ostalima i prvu generaciju časopisa posvećenim računalima.

Kako je objavio njegov izdavač William Morrow, Robert Maynard Pirsig umro je u ponedjeljak 24. travnja u svom domu u Mainu, u dobi od 88 godina.

Iza njega su ostali druga supruga Wendy Kimball, sin Tod, kći Nell Peiken i troje unuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:05