FESTIVAL KRATKE PRIČE

Zašto imamo osjećaj da se stalno vraćamo u prošlost? O tome će uskoro kod nas govoriti pisci iz cijelog svijeta, dolazi i Ingo Schulze

Ingo Schulze
 

 Stefan Boness/ipon/sipa Press/profimedia/Stefan Boness/ipon/sipa Press/profimedia
Festival europske kratke priče održava se od 5. do 9. lipnja, gostovat će pisci iz Kolumbije, Irske, Njemačke, Meksika, Amerike ...

Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala europske kratke priče naslovljena je "Novi vjetrovi", a kroz tu krovnu temu i u razgovorima s piscima propitivat će se odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima.

Festival u srijedu 5. lipnja u kazalištu Gavella otvara proslavljeni njemački pisac Ingo Schulze.

Njegov novi roman "Čestiti" ubojice u nas je objavljen u izdanju Disputa i u prijevodu Sandre Brkljačić. Knjiga započinje kao bajka, a pretvara se u pokušaj razjašnjenja uzroka polarizacije društva i njezinih posljedica. U njoj autor pripovijeda o tome kako su društvene i političke promjene na istoku Njemačke od jeseni 1989. postupno mijenjale identitet ljudi. O tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti s Ingom Schulzeom razgovarat će Andrija Škare.

image

programski odbor Festivala čine: novi programski direktor Andrija Škare, književnica Korana Svilar, bivši voditelj festivala Roman Simić te pjesnikinja Ana Brnardić, predstavnica Hrvatskog društva pisaca

/Fekp

Joyceova muza

Dan poslije, u četvrtak 6. lipnja, u Knjižari Fraktura gostuje dvoje autora. Prvo u 18:30 Patricija Horvat razgovara s irskom spisateljicom Nualom O‘Connor, čiji je roman "Nora" u Hrvatskoj objavio nakladnik Ocean More (u prijevodu Mije Pervan). Riječ je o fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, koja je ostala zapamćenom kao "najvažnija muza irske književnosti", a bila je zapravo mnogo kompleksnija, snažnija i zanimljivija osoba nego što to ukazuje njezina reputacija.

image

Hector Abad Faciolince

Fekp/
image

Blasim Hassan

Fekp/

U 19:15 će Roman Simić razgovarati s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih i uopće latinoameričkih suvremenih pisaca. Dva njegova romana kod nas su dostupna u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, a najnoviji "Zaborav koji ćemo biti" (prevela Željka Lovrenčić) – knjiga je s više dimenzija. Poetična je to memoarska proza satkana od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.

Četvrtak zatvaraju književna čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljivijii, a u kojem pisci nakon kratkog razgovora pred uvijek zainteresiranom publikom čitaju svoje radove.

U Vintage Industrial Baru nastupit će u 20:00 sati Chloe Aridjis, meksičko-američka spisateljica u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), Nuala O‘Connor, ali i domaće kratkopričaške snage Mladen Blažević i Luka Ostojić.

U petak 7. lipnja u maloj dvorani kazališta Gavella Roman Simić i Ivan Jozić predstavljaju Kratkiše – program u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te spisateljima Vidu Bariću i Edi Popoviću.

Pisci u Zadru

Zadarski dio Festivala će u petak 7. lipnja u 20 sati otvoriti plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila, a nakon toga će s autoricom razgovarati poznata kvizašica, ujedno je ona i anglistica te kroatistica, Morana Zibar.

Nakon toga slijedi još jedna večer čitanja u kojoj nastupaju Hassan Blasim (njegovu knjigu priča "Irački Krist" objavila je u prijevodu Mihaele Veline nakladnička kuća Fraktura), Aleksandra Filipović, Mladen Blažević te, u posebnom glazbeno-književnom nastupu, Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

Dan posije pisac i vagabund Sven Popović predstavlja novu zbirku priča Senka Karuze, a na večernjem čitanju nastupaju Lidija Deduš, Nuala O‘Connor, Sara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince.

image

Festival europske kratke priče

U nedjelju 9. lipnja, u zagrebačkom Vintage industrial baru s početkom u 20 sati Festival će još jednim dinamičnim i eksplozivnim čitanjem zatvoriti reprezentacija domaćih i stranih pisaca u sastavu Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim, a večer će razgovorom i akustičnim koncertom zaključiti Antun IDEM!

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Vintage Industrial Baru, Knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i u Kazalištu lutaka u Zadru.

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem,

Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 19:57