Moderna vremena

Veliko istraživanje: knjiga koju su Hrvati u protekle tri godine najviše čitali zove se - ‘Kako manje misliti‘

Christel Petitcollin. Salon du Livre

 Laurent Benhamou/Sipa Press/Profimedia/Laurent Benhamou/sipa Press/profimedia
Najprodavanija je publicistika 2022. je knjiga Matthewa McConaugheyja ‘Zelena svjetla‘, od strane književnosti Charley Mackesy ‘Dječak, krtica, lisica i konj, a od domaće ‘U malu je uša đava‘ Tisje Kljaković Braić

Najprodavanija publicistička knjiga prema istraživanju koje svake godine provodi portal Moderna vremena, prošle je godine bila ona holivudskoga glumca Matthew McConaugheyja, "Zelena svjetla"(Školska knjiga). Knjiga koja je nastala na temelju glumčevih dnevničkih zapisa daje uvid u njegov osobni i profesionalni život te lekcije koje je s godinama usvojio. Pri vrhu je i knjiga kanadskog psihologa Jordana Petersona "12 pravila za život" (Verbum), koja kroz dvanaest pravila ili sugestija pokušava unaprijediti čitateljev život. Slijedi knjiga "Atomske navike"(Centar za osobnu izvrsnost) Jamesa Cleara, koja čitatelja podučava kako efikasno formirati nove navike. Veliki interes bio je i za male mudrosti u obliku priče koja prati emotivni odnos i avanture životinjica iz knjige Jamesa Norburyja "Veliki Panda i Sićušni Zmaj" (Stilus),a na petom mjestu završio je "Dah" (Planetopija), knjiga Jamesa Nestora o transformativnoj moći umijeća disanja.

image

Zelena svjetla

/Press

U kategoriji strane književnosti na prijestolje je zasjela knjiga Charleyja Mackesya "Dječak, krtica, lisica i konj" (Planetopija), moderna basna koja traži odgovore na univerzalna, životna pitanja. Čitatelje je taknula i "Svježa voda za cvijeće" (Sonatina), jednostavna, a dirljiva životna priča čuvarice groblja Violette iz malog mjesta u Burgundiji francuske autorice Valérie Perrin. Pažnju je privukao i ljubavni život Lily Bloom, koji istražuje knjiga "Priča završava s nama" (Naklada Neptun) Colleen Hoover. Ne iznenađuje interes za, sada već godinama, popularnu Elenu Ferrante i njenu "Mračnu kći" (Profil), koja je dobila i filmsku adaptaciju s oskarovkom Olivijom Colman u glavnoj ulozi. Peto mjesto pripalo je još jednom ljubavnom romanu, prvijencu Ali Hazelwood "Ljubavna hipoteza" (Sonatina).

image

Dječak, krtica, lisica, konj

/Press

Listu najprodavanijih knjiga hrvatske književnosti predvodi knjiga "U malu je uša đava" (Fraktura) voljene dalmatinske ilustratorice i slikarice Tisje Kljaković Braić, a u stopu je prati oštra i provokativna Vedrana Rudan s naslovom "Doživotna robija" (V.B.Z). Visoko je letio i novi roman Zorana Ferića "Dok prelaziš rijeku" (V.B.Z), koji pripovijeda ljubavnu priču između pisca u pedesetima i mlade studentice kiparstva. Tu je i roman Ivane Bodrožić "Sinovi, kćeri" (Naklada Hermes), koji je Slavenka Drakulić okarakterizirala kao ‘roman posvećen neslobodi i cijeni koju osoba plaća kad se odluči za slobodu". U prvih pet domaćih naslova je i "Ciganin, ali najljepši" (Naklada OceanMore) Kristiana Novaka, koji ne prestaje osvajati još od 2016. godine.

image

U malu je uša đava

/Press

Među pet najprodavanijih knjiga u kategoriji dječje književnosti te knjiga za djecu i mlade, i to na trećem i četvrtom mjestu, dva su dječja klasika: "Ježeva kućica" (Naša djeca) Branka Ćopića i "Harry Potter i kamen mudraca" (Mozaik knjiga) J.K. Rowling. Najprodavanija je oda djevojčicama "Ti, moja prekrasna djevojčice" (Planetopija) Nataše Ozmec i Jasmine Kosanović. Tik uz vrh završio je još jedan nastavak "Gregova dnevnika" Jeffa Kinneyja. Ovoga puta u središtu su sportske avanture Grega Heffleyja (Gregov dnevnik: Sportska slava (Mozaik knjiga). Na petom mjestu smjestila se knjiga "Pino uči prve riječi" (Planet Zoe) Marte Galewske-Kustr.

image

Ti, moja prekrasna djevojčice

/Press

Međutim, ono što upada u oči naizgled je neobičan podatak. Naime, titulu najprodavanijeg publicističkog naslova od početka mjerenja 2020. godine zaslužila je knjiga Christel Petitcollin "Kako manje misliti: za one koji beskonačno analiziraju" (Poetika). U fokusu knjige fenomen je pretjeranog, nekontroliranog razmišljanja koje pojedinca preplavljuje sumnjama, pitanjima, detaljima. Traže se rješenja za ovladavanje suviše pobuđenim osjetilima te opterećujućim mislima kako bi se iskoristile izvanredne mogućnosti jednog takvog, "iznimnomislećeg" uma. Vješto upravljanje vlastitim umom pojedincu omogućava da iskoristi svoje potencijale, poručuje knjiga.

Petitcollin se bavi komunikacijom i osobnim razvojem. Prošla je razne terapeutske obuke, uključujući onu transakcionalne analize i neurolingvističkog programiranja (NLP). Autorica je brojnih knjiga, od kojih su mnoge prevedene na razne jezike, uključujući kineski, njemački, ruski, korejski, engleski, češki, talijanski, makedonski, portugalski, rumunjski, slovenski, španjolski. Dostupna su hrvatska izdanja čak četiri knjiga ove autorice: "Kako se manje mučiti u svakodnevnom životu", "Kako manje misliti", "Kako bolje misliti" te "Kako izbjeći manipulatore".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:12