Camilla Läckberg

Veliki skandal: ‘Kraljica skandinavskih krimića‘ nije napisala neke od romana koji nose njen potpis?

 A. Astes/Alamy/Alamy/Profimedia
Uz pomoć umjetne inteligencije novinar Lapo Lappin zaključio je da se neke njezine recentne knjige izdvajaju od ostalih

Ovih dana Švedsku potresa veliki skandal na književnoj sceni: "kraljica scandi krimića" Camilla Läckberg navodno nije napisala neke od romana koji nose njezin potpis. Spisateljicu koja ima preko 30 milijuna prodanih knjiga diljem svijeta "raskrinkao" je ovih dana novinar Lapo Lappin uz pomoć umjetne inteligencije zaključivši na temelju dobivenih rezultata da se neke njezine recentne knjige izdvajaju od ostalih te da su velike šanse da ih je napisao "ghostwriter" ili pisac iz sjene.

Za potrebe članka objavljenog u online časopisu Kvartal, koji je postao glavna tema švedskih književnih krugova na sajmu knjiga u Göteborgu ovog mjeseca, Lappin je njezine romane provukao kroz "stilografski" alat za podatke, koji broji najčešće riječi u tekstu, obrađuje ih pomoću statističkih metoda, a zatim sastavlja rezultate u dijagram.

Novinar je napravio i dodatnu provjeru i to uz pomoć programa Java Graphical Authorship Attribution Program (JGAAP), isti koji je 2013. otkrio da je spisateljica romana o Harryju Potteru JK Rowling napisala krimić "Zov kukavice" pod pseudonimom Robert Galbraith. Program je uočio izrazitu sličnost između stila romana "Zlatni kavez" (2019.) i "Srebrna krila" (2020.) Camille Läckberg i djela pisca krimića Pascala Engmana, koji je radio kao njezin urednik u izdavačkoj kući Forum. Uz još jedan kratki roman iz 2021., program je Engmana identificirao kao jedinog autora.

"Švedska Agatha Christie", kako je zovu, pokušala se pak obraniti od optužbi putem objave na Instagramu u kojoj se žali na razliku u tretmanu u inozemstvu i kod kuće: s jedne strane pohvale, s druge optužbe švedskih književnih kritičara, koje definira kao "kulturne lešinare" ili, doslovno, "male patuljke". "Kažu da nisam dovoljno dobar ‘stilist‘ i stoga, naravno, ne zaslužujem svoj uspjeh i toliko čitatelja", napisala je. "Ono što im nedostaje u toj jednadžbi jest da pisac prije svega treba biti PRIPOVIJEDAČ!"

image

Camilla Läckberg

U ranijem postu napisala je "Mnogo sam puta otvoreno i javno hvalila Pascala što mi je pomogao pisati na način koji je za mene bio nov". Otkrila je da joj je trebala Engmanova pomoć da pronađe novi glas za svoju novu seriju osvetničkih romana koja uključuje "Zlatni kavez" i "Srebrna krila". "To ni u kom slučaju nije tajna. I očito sam uspjela."

I sam Engman demantirao je slučaj: «Zadatak urednika je da na različite načine radi s autorovim tekstom. Da budem jasan, oštro odbacujem insinuacije."

Oba sporna romana objavljena su i u hrvatskom prijevodu u izdanju V.B.Z-a na čijim se stranicama ističe kako je riječ o jednoj od najčitanijih autorica na svijetu. "Njezinih deset knjiga iz serije psiholoških trilera smještenih u priobalni švedski gradić Fjällbacku prodano je u više od 22 milijuna primjeraka i objavljeno u 60 zemalja. Ona je također uspješna poslovna žena i jedna od osnivačica investicijskog društva Invest In Her (Uloži u nju) koje se bavi ženskim poduzetništvom i borbom protiv rodne razlike u plaćama. Roman ‘Zlatni kavez‘ novi je korak u spisateljskoj karijeri Camille Läckberg u kojem je glavni lik snažna žena, nezaboravna Faye, a roman nosi poruku o ženskoj snazi, sposobnosti i ravnopravnosti.

"Zlatni kavez" postigao je inače veliki međunarodni uspjeh i bio je najprodavanija knjiga u Švedskoj u 2019., a "Srebrna krila" njegov su nastavak.

Tvrdnje koje se iznose u Kvartalu da Camilla Läckberg nije autorica tih djela pokrenule su, međutim, širu raspravu o tome kako švedski izdavači postupaju s njihovim najuspješnijim izvoznim proizvodom. Neki kritičari, naime, tvrde da ogromna globalna potražnja za njihovim krimićima znači da čitatelji ne mogu realno očekivati da će svaku riječ napisati autor naveden na naslovnici. Drugi se ne slažu.

image

Camilla Läckberg

"Ako kupim knjigu određenog autora, želim da ju je napisao taj autor, rekao je novinar Lasse Winkler za Sveriges Radio. "Naravno da iskustvo čitanja knjige može biti jednako zanimljivo, možda čak i zanimljivije. Ali kao potrošač imam očekivanja, jer imam odnos s tim autorom. Tako da to postaje moralno pitanje"

Književne suradnje posljednjih su godina sve više prihvaćene u pisanju krimića. Nakon smrti 2004. godine Stiega Larssona njegovu seriju "Millennium" nastavili su pisci krimića David Lagercrantz i Karin Smirnoff. Američki pisac bestselera James Patterson redovito surađuje s drugim piscima kako bi mogao objavljivati nekoliko knjiga godišnje.

Razlika je, rekao je Lappin, u tome što su te knjige navele svoje koautore. "James Patterson je vrlo otvoren u vezi s činjenicom da on daje zaplete, a drugi autori daju riječi", rekao je. "Vidim prednosti tog pristupa. Kad bi autor svom piscu iz sjene samo pripisao zahvalu na poleđini, to mi se čini lažnim."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 11:37