IZDAVAČKI HIT 2024.

Uskoro izlazi posthumna knjiga slavnog nobelovca

Gabriel Garcia Marquez snimljen 1982. za govora pri dodjeli Nobelove nagrade za književnost

 Hulton Archive/Getty Images
"Vidimo se u kolovozu" Gabriela Garcíe Márqueza njegovi sinovi odlučili su objaviti unatoč demenciji s kojom se autor borio dok je zadnjih godina pisao

U travnju će biti dest godina da je umro Gabriel García Márquez. 6. ožujka, na dan kad je slavio rođendane, a ove bi godine napunio devedeset i šest, u gotovo svim zemljama španjolskog govornog područja izlazi njegova posthumna knjiga, "En Agosto Nos Vemos" ("Vidimo se u kolovozu").

Márquezovo posljednje djelo za koje dok je još bio zdrav nije imao vremena napraviti završnu verziju rukopisa,a koje su se nakon dugog razmišljanja obitelj i izdavači odlučili objaviti, jedan od globalno najisčekivanijih ovogodišnjih naslova, bit će 2024. objavljeno i na hrvatskom, u izdanju V.B.Z.-a.

Izdavanju te knjige prvih godina nakon očeve smrti bili su neskloni sinovi Garcíae Márqueza, Rodrigo i Gonzalo García Barcha.

S vremenskim odmakom ipak su se priklonili mišljenju urednika i izdavača da je rukopis najprevođenijeg autora koji je pisao na španjolskom bitno književno nasljeđe Kolumbije a i šire, te da knjigu, unatoč okolnostima u kojima je nastajala, demenciji s kojom se godinama nosio García Márquez, treba objaviti.

"Čitajući ga još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da je tekst sadrži sve bitno za njegovo stvaralaštvo", komentirali su sinovi.

Dio tog romana objavljen je kao kratka priča u kolumbijskom časopisu Cambio 1999.

Pripovijeda o sredovječnoj Ani Magdaleni Bach, udanoj ženi koja redovito jednom godišnje putuje na tropski otok gdje obilazi majčin grob i doživljava erotsku aferu.

Već tada se nagađalo da je spomenuta kratka priča fragment iz romana na kojem García Márquez radi. Nakon autorove smrti subina knjige bila je nepoznata.

Roman izdavači najavljuju kao "istraživanje ženstvenosti, seksualnosti i želje, apsolutno zadivljujuće i moderno", što predstavlja "veličanstvenu završnicu nasljeđa autora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:53