LARRY MCMURTRY

Umro američki književnik i scenarist čije su priče pretvorene u velike filmske klasike

Heath Ledger u filmu 'Brokeback Mountain'
 United Archives/impress/United Archives/Profimedia
Široj publici najpoznatiji je po tomu što je napisao scenarij za Oscarom nagrađeni film "Planina Brokeback"

Američki književnik Larry McMurtry, široj publici najpoznatiji po tomu što je napisao scenarij za Oscarom nagrađeni film "Planina Brokeback", umro je u dobi od 84 godine, doznaje u petak France presse od njegove agentice.

"Larry McMurtry preminuo je sinoć, 25. ožujka, od srčanog zastoja", rekla je Amanda Lundberg.

Larry je "umro okružen svojim najmilijima, među kojima i dugogodišnjom poslovnom partnericom Dianom Ossanom, s kojom je surađivao na scenarijima, suprugom Normom Faye i njihova tri psa. Pokraj njega su bili i njegov sin, folk pjevač James McMurtry i spisateljev unuk. McMurtry će biti pokopan u svojoj rodnoj državi, Teksasu", rekla je Lundberg.

Larry McMurtry je godine 2006. podijelio Oscara za scenarij za film "Planina Brokeback" s Dianom Ossanom. Radilo se o adaptaciji kratke priče spisateljice Annie Proulx, kroz koju je teksaški pisac 'provukao' vestern, svoj omiljeni filmski žanr.

Film o homoseksualnoj ljubavnoj vezi dvojice kauboja zabilježio je golem uspjeh u kinima, a osim Oscara za scenarij osvojio je i onoga za najbolju režiju (Ang Lee) te je nominiran za istu nagradu u kategoriji najboljega igranog filma.

image
Diana Ossana i Larry McMurtry
Robyn Beck/Afp/Profimedia

Jedan od McMurtryjevih urednika nazivao ga je "Flaubertom velikih ravnica". Tijekom plodne karijere napisao je tridesetak romana, među kojima je i hit "Usamljena golubica", za koji je osvojio nagradu Pulitzer i više od četrdeset scenarija.

Sineasti su ga prepoznali nakon što je početkom šezdesetih izdao roman "Horseman, Pass By". Djelo je adaptirano u film pod naslovom "The Wildest Of Them All", a glavne uloge u njemu su igrali Paul Newman i Patricia Neal.

Tematici vesterna, kauboja i ruralne Amerike ostao je vjeran i u romanu "The Last Picture Show", koji je McMurtry adaptirao u scenarij za istoimeni film u režiji Petera Bogdanovicha 1971. godine, a redatelju je donio nominaciju za Oscara.

Po svojem romanu "Vrijeme nježnosti", godine 1983. napisao je scenarij za istoimeni film sa Shirley MacLaine, Jackom Nicholsonom i Debrom Winger u glavnim ulogama. Film je osvojio pet Oscara, među kojima i onaj za najbolji igrani film.

Kao veliki zaljubljenik u književnost i u knjige, McMurtry je krajem osamdesetih otvorio jednu od najvećih neovisnih knjižara u Sjedinjenim Državama u malome teksaškom gradiću Archer Cityju, u kojemu je i rođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:08