IVICA ĐIKIĆ

U vrijeme rata se oblio i nije mogao na frontu, zamijenio ga je brat i poginuo, a u Njemačkoj se spanđao sa srpskom pjevačicom...

Ivica Đikić

 Marko Todorov/cropix/Cropix
Kako bi rekao Konstantinović: ‘U svetu palanke važnije je dobro se držati ustaljenog običaja nego biti ličnost‘

U doba koronske karantene čula sam za sourdough jer sam kulinarski nemoderna i ne radim filozofiju od hranjenja. Onda se ispostavilo da normalni to zovu kiselim tijestom, čija je tajna u pravljenju vlastitog kvasca namjesto da se kupi po novom, fuj, industrijski. Sjetila sam se da je moja baka bila moderna u prošlom stoljeću jer je u špajzi imala lončić na kojem je bila špagicom zavezana gaza i svakih toliko pazila je što se događa s tom bijelom smjesom. Nisam se u to uživljavala, samo sam znala da baka peče najbolji kruh na svijetu. Da to moderno kažem: sourdough zahtijeva mindfulness, a prije smo to zvali usredotočenost. Treba i za čitanje.

No dobro, domaći kvasac koji je završio u Đikićevom romanu samo je lajtmotiv za životnu promjenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 12:20