NA LISTI I TONI MORRISON

U Americi cenzura knjiga nikada nije bila žešća. Evo koji su se sve naslovi našli na popisu

The Bluest Eye Tony Morrison

 Dirk Shadd/Zuma Press/Profimedia/Dirk Shadd/zuma Press/profimedia
Prošle godine, bilo je 2571 zahtjeva za zabranu naslova. To je porast od 38% u odnosu na 2021. godinu

Pozivi na zabranu knjiga dosegnuli najvišu razinu ikada zabilježenu u SAD-u

Zahtjevi za cenzurom, najčešće za rodne teme ili seksualne detalje, porasli su 38% u odnosu na prethodnu 2022. godinu, a prošlogodišnji "najkontroverzniji" naslov bio je ‘Gender Queer‘ Maie Kobabe.

Prema novim podacima o zabranjenim knjigama, kako prenosi The Guardian, knjiga Juno Dawson ‘This Book Is Gay‘ bila je među onima za koje se najviše tražilo uklanjanje ili ograničavanje u knjižnicama SAD-a u 2022. godini.

Popis knjiga koji je objavila Američka knjižničarska udruga (ALA) povodom početka Tjedna nacionalnih knjižnica, pokazuje da su naslovi najčešće osporavani jer su sadržavali LGBTQ+ prikaze ili sadržaj koji su podnositelji žalbe smatrali seksualno eksplicitnim.

Lista se inače sastoji od top 10, ali ove je godine proširena na 13 naslova iz razloga što je više knjiga dobilo isti broj prigovora. "Najkontroverznija" knjiga bila je ‘Gender Queer‘ autorice Maie Kobabe. Radi se o grafičkom romanu-memoaru o rodnom identitetu. Druga je bila ‘All Boys Aren‘t Blue‘‘ Georgea M. Johnsona.

ALA prati zahtjeve za uklanjanje knjiga u knjižnicama diljem SAD-a, te je 2022. zabilježila najveći broj telefonskih prijava za uklanjanje ili ograničavanje knjiga od kada su počeli prikupljati podatke prije više od 20 godina. Podaci su sastavljeni iz izvješća koje su knjižničari podnijeli Uredu za intelektualnu slobodu ALA-e i iz novinskih priča objavljenih diljem SAD-a.

Prošle godine, bilo je 2571 zahtjeva za zabranu naslova. To je porast od 38% u odnosu na 2021. godinu kada je bilo 1858 zahtjeva. Prema iskazu ALA većina knjiga za koje su podneseni zahtjevi za uklanjanje napisano je o ili od strane LGBTQ+ zajednice ili drugih rasa.

Lessa Kanani‘opua Pelayo-Lozada, predsjednica ALA-e, rekla je da je objavljivanjem popisa organizacija odala priznanje "svim hrabrim autorima čiji rad izaziva čitatelje pričama koje narušavaju status quo i nude nove poglede na teška pitanja".

"Popis također ilustrira koliko su često priče o ili od strane LGBTQ+ osoba, osoba druge rase i njihovim proživljenim iskustvima na meti cenzure", dodala je. "Zatvaranjem očiju pred stvarnošću prikazanom u ovim pričama neće nestati životnih izazova. Knjige nam daju hrabrost i pomažu nam da razumijemo jedni druge."

Dawsonova knjiga ‘This Book Is Gay‘, koju je autor opisao kao "priručnik za sva područja života kao LGBT osoba", bila je deseta po redu najkontroverznija knjiga.

Knjiga ‘The Bluest Eye‘, autorice Toni Morrison bila je osporavana zbog opisa prikaza seksualnog zlostavljanja. Tužitelji su se također žalili i na seksualnu eksplicitnost sadržaja.

Lista također uključuje i romane poput ‘Looking for Alaska‘ Johna Greena, ‘The Perks of Being a Wallflower‘ Stephena Chboskyja i ‘A Cort of Mist and Fury‘ autorice Sarah J. Maas.

U SAD-u su poduzeti brojni politički potezi za ograničavanje knjiga dostupnih u javnim i školskim knjižnicama. U Missouriju, republikanski državni senator Rick Brattin dodao je amandman na prijedlog zakona za borbu protiv trgovanja djecom i seksualnog iskorištavanja koji kriminalizira svakog tko vizualno eksplicitne materijale učini dostupnima u školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:46