TAJANSTVENA PIRAMIDA

Tia i Edo imaju 12 godina i izdali su svoju prvu knjigu - o mačkama: ‘Htjeli bismo da se po njoj snimi film‘

Tia Balažinec i Edo Mezga

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
na je super odlikašica, njemu je škola dosadna. On osmišljava, ona to stavlja na papir

Tia i Edo dvije su suprotnosti. On je tihi introvert, ona je razgovorljiva i otvorena. Ona je super odlikašica, njemu je škola dosadna. On osmišljava, ona to stavlja na papir. U toj su harmoniji disharmonije najbolji prijatelji napisali svoju prvu knjigu.

Počeli su je pisati kad im je bilo 10 godina, izdali su je prošle godine s 12. Dvije godine su učenici 6. razreda II. Osnovne škole Varaždin stvarali svoje književno djelo, "Tajanstvenu piramidu", roman o pustolovinama dviju mačaka. Kad su na naslovnici tvrdo ukoričene knjige pročitali svoja imena, autori Tia Balažinec i Edo Mezga ostvarili su svoj prvi, pravi životni izazov.

Knjigu je izdala tvrtka Terra Vox, recenzent je njihova profesorica hrvatskog, Jasmina Varga. Profesorica kroatistike u svojoj recenziji piše da već naslov knjige "Tajanstvena piramida" u čitatelju budi znatiželju i potiče maštu. Ukratko, u knjizi se radi o dvije mačke, Šapici i Cmicku, koji kreću u potragu za opasnim zlim mačkom Calimitijem, kako bi iz tajanstvene piramide u kojoj vlada izbavili sve ondje zatočene životinje. Putem prolaze mnoge prepreke, ali susreću i mnogo prijatelja koji im pomažu.

- Poanta je da je uz prijatelje i obitelj sve lakše i da dobro uvijek pobijedi zlo - kažu Tia i Edo za Jutarnji.

Profesorica Varga ističe maštovitost u moćima koje su autori dali svojim likovima - moć leda, slatkiša, ključa, vatre - koje će im pomoći da pobjede zlog mačora. Zašto mačke? Zato što su oboje za njima ludi. Na razgovor za Jutarnji s njima je došao Edin čistokrvni mačak, jer Tia ima mačka Smokija koji, kaže ona, nema šanse biti miran, žut je i sliči Garfieldu.

- Zbog ljubavi prema mačkama radnju smo smjestili u egipatsku piramidu jer su Egipćani mačke smatrali svetim životinjama. Također, oboje od predmeta najviše volimo povijest pa mačke, Šapica i Cmicko svoje pustolovine doživljavaju u drevnim piramidama. Idealne su i za radnje jer su pune labirinata i skrivenih mjesta - kažu Tia i Edo.

Izjave je teško pripisati samo jednome od njih jer svaku se rečenicu nadopunjuju. Jedan je započne, drugi završi. Najbolji su prijatelji, druže se i u nekom od tih druženja Tia je predložila pisanje knjige. Kad je progresivna djevojčica, mudra za svojih 12 godina života, predložila Edi da napišu knjigu o mačkama, o kojima su stalno razgovarali, nije ga trebala nagovarati, odmah je pristao. Dječak s kosom dugačkom do pola leđa ne želi se šišati od svoje osme godine jer ga, kaže, poslije svrbi vrat, predugo traje i šišanje ga boli, ima mnogo dragovoljnih obaveza, ali za sve nađe vremena, pa i za osmišljavanje avantura glavnih likova "Tajanstvene piramide".

- Sviram gitaru i bas gitaru u glazbenoj radionici, treniram savate boks, idem na likovnu grupu jer obožavam slikati, vozim moto kros. Znam svirati, mogu bubnjeve i orgulje - nabraja Edo lakonski svu silu svojih interesa. I za sve njih nađe vremena, ali ni jedno poslijepodne poslije škole nije slobodan. Tia pleše latino američke standardne plesove pa su se našli ovo dvoje i u ljubavi za glazbenim izričajem. Tia kaže da s Edom voli biti jer "s njim se može o svemu razgovarati, o različitim temama, ali i dobar je slušatelj".

Knjiga na 43 stranice ima mnoge zanimljive ilustracije, a autor svih je - Edo.

- Neke su mi dobre, druge bolje - kaže. Najviše mu je vremena oduzela ilustracija dviju zagrljenih mačaka, sestara. Volio bi upisati Akademiju likovnih umjetnosti ili biti tattoo majstor kao tata. Ide mu, kaže, sve osim škole, smije se.

Donedavno je još, smije se mama Nevenka Mezga, tvrdio da će u podrumu obiteljske kuće otvoriti svoju tiskaru knjiga, a usput i eura. Dodaje da je uvijek bio "kreativac i svoj". Tia jedino što želi biti je veterinarka. S roditeljima često putuje Europom i uvijek odlaze u ZOO vrtove. Učenici II. OŠ Varaždin koji su pročitali knjigu "Tajanstvene piramide" kažu da im se sviđa, da je napeta i zanimljiva. Tia i Edo bi voljeli da svi hrvatski školarci imaju priliku pročitati njihovu knjigu pa se nadaju da će "oni koji to mogu" omogućiti da knjiga bude u svim školskim knjižnicama.

Knjiga je zasad na policama Gradske knjižnice Varaždin, a mama Melita Pavković pisala je Ministarstvu kulture da im pomognu izdati i distribuirati knjige u knjižnice. Kad na red dođe mjesec izborne lektire, Tia i Edo će bez lažne skromnosti izabrati, kažu, svoju vlastitu knjigu. Njihove mame, Nevenka Mezga i Melita Pavković, slažu se da one na svoju djecu, što se njihove kreativnosti tiče, nisu imale nikakvog utjecaja. Tia je za svojih 12 godina pametna i odgovorna cura. Svoj idealan dan bi započela dugim spavanjem.

- Onda bih malo bila pred televizorom pa otišla u Zagreb u Cat caffe. Čula sam da postoji, ali još nisam bila. Jela bih u kineskom restoranu jer tu hranu jako volim i večer bih završila plesom koji volim još više - kaže Tia. Tog istog bi, njemu najdražeg dana, Edo ustao rano, u 7.50, ne voli dugo spavati.

- Tetovirao bih od jutra do mraka, otišao na kinesku večeru, a po noći bih slikao. Često se probudim pa ne mogu više spavati. Onda mazim mačka i trudim se zaspati - kaže Edo. On i Tia kažu da je ovo njihova prva, ali se nadaju da nije i posljednja knjiga.

- Voljeli bismo da se po njoj snimi dugometražni crtani film kao i po ostalim knjigama koje namjeravamo napisati. I profesorica Jasmina Varga smatra da je riječ o djelu koje vrijedi pročitati.

- Likovi sa svojim moćima, domišljati zapleti i pojedinosti, neočekivana rješenja problema, različiti prostori kroz koje su likovi putovali, kao i iznenađujući obrat na kraju, uz sjajne ilustracije koje prate radnju, sve to ovu priču čini pustolovnom, a knjigu vrijednom. U ovome dijelu ne nedostaje napetosti, zapleta i pustolovine, svaki je dio razrađen i osmišljen, a uzmemo li u obzir da su autori učenici šestog razreda osnovne škole, onda sve to svakako dobiva dodatnu vrijednost - napisala je Jasmina Varga u recenziji knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:49