Preporuke: knjige za ljeto

Tereza Kesovija čita Jeana d‘Ormessona, Iva Mihalić Ammanitija, a Dolenčića zanima Leonardova biografija

Redatelj Krešimir Dolenčić

 Sasa Buric/Cropix
Jedna od najboljih hrvatskih arhitektica Kata Marunica čita Malcoma Gladwella ‘Točku preokreta‘. Došla joj je u ruke, kaže nam, u pravom trenu

Svakog ljeta, kada napokon dođu godišnji odmori, svi se sjetimo aktivnosti koju je u užurbanom radnom ritmu lako zapostaviti - čitanja. U potrazi smo za idealnom knjigom za čitanje na plaži ili na putu do nekog grada na Jadranskoj obali. Ovog ljeta za savjet smo pitali naše poznate i slavne iz različitih spektara djelovanja. Njih devet izdvojilo je štivo koje su nedavno pročitali ili namjeravaju pročitati ovog ljeta i zašto. Od fikcije do realnosti, od zabave do dubokih promišljanja o životu, stranih i domaćih autora, naši slavni čitaju raznoliko. A ako ćete ovo ljeto čitati samo jednu knjigu, možda ćete izabrati baš jedan od njihovih favorita.

Kata Marunica, arhitektica

Malcolm Gladwell - Točka preokreta: kako male stvari mogu dovesti do velike promjene

- Knjigu sam pročitala nakon duljeg perioda u kojem sam čitala gotovo isključivo dječje knjige i slikovnice tako da je bila osvježenje i svojevrstan povratak literaturi koju želim čitati. Posudila mi ju je susjeda Marinete iz svoje vrlo kvalitetne kolekcije štiva. Prepoznala je upravo onu koju mi je trebalo preporučiti u tom trenutku.

Gladwell, iako nije sociolog, nastoji objasniti i opisati sociološke promjene koje obilježavaju svakodnevni život. Prema autoru, točka preokreta je trenutak kada ideja, trend ili društveno ponašanje prijeđe "prag" i proširi se društvom poput virusa. Posebno je zanimljiv način na koji autor prenosi ideje čitateljima. Čini to kroz niz zabavnih sadržajnih priča napisanih iz socioekonomske perspektive sa sjajnim primjerima iz stvarnog svijeta. The Guardian proglasio ju je jednom od 100 najboljih knjiga 21. stoljeća. To je moja prva Gladwellova knjiga, a nakon nje pročitala sam još nekoliko od kojih preporučujem ‘Blink‘ i ‘Outliers‘.

Preporučila bih je ljudima koji misle da nemaju vremena za čitanje jer se sastoji od više priča pa se može čitati s pauzama. Također, Gladwell je izvrstan predavač tako da, ako se nekome baš ne da čitati, može poslušati predavanja na YouTubeu.

Izdavač: Jesenski i Turk

Cijena: 120 kuna

Broj stranica: 235

image

Arhitektica Kata Marunica

Boris Kovacev/Cropix
image

Točka preokreta

/Press

Krešimir Dolenčić, kazališni redatelj

Walter Isaacson - Leonardo da Vinci – Biografija

- Preko ljeta uvijek si zadam neku knjigu koja mi obilježi cijelo ljeto. Prošlo ljeto bila je "Kratka povijest gotovo svega", a ove godine je to ova. Nedavno je izašla u izdanju Školske knjige i navodno je genijalna. Nju sam si baš ubo za ljeto. Interesira me jer sam već čitao o njemu, bio sam u Firenci u njegovom muzeju, u Đurđevcu je bila njegova izložba, a osim toga, kako me ne bi zanimao jedan od ozbiljnih ljudskih izvanzemaljaca. Sve što je napravio je potpuno čudo. Čitao sam uvod knjige. Njegova razmišljanja o anatomiji, ljudskom tijelu, svemu, jako me inspiriraju. Autor je već radio velike biografije i to jako kvalitetne. Silno ga hvale. Tim više me zanima jer je izgleda vrhunski biograf. Radio je na tome godinama.

Pročitao sam recenzije s velikom radošću jer su sve redom hvalospjevi o tome da je on uspio ući jako duboko u njegov život i uspio je pročitati sve njegove zapise, a radi se o više desetina tisuća zapisa samog Leonarda koji je sve bilježio. To me itekako zanima.

Po ovoj knjizi će se raditi film, a Leonarda da Vincija će igrati Leonardo di Caprio. Kaj to nije fora? Očito je knjiga dobra ako su već kupili prava na film.

Zanimljiva bi posebno bila za sve mlade ljude koji žele vidjeti postojanje pravih superheroja na planeti Zemlji kakvi su Leonardo da Vinci, Ruđer Bošković, Einstein, Mozart, Tesla, Beethoven, Shakespeare. Da vide da ne moraju uvijek tražiti kod Marvela odgovore na neka životna pitanja. A oni su stvarno bili superheroji.

Izdavač: Školska knjiga

Cijena: 260 kuna

Broj stranica: 584

image

Redatelj Krešimir Dolenčić

Sasa Buric/Cropix
image

Leonardo Da Vinci-biografija

/Press

Tereza Kesovija, pjevačica

Jean d‘Ormesson - Je dirai malgré tout que cette vie fut belle

- Čitam puno na francuskom. Sada čitam Jeana d‘Ormessona. Taj "d‘" govori da je on plemićke obitelji. Bio je veliki pisac. Umro je, nažalost, nedavno. On je opisao sve nevolje koje je u životu imao, sve radosti koje je u životu imao, sve slave koje je imao. Nakon svega, knjiga mu se zove, "I na kraju, mogu reći, život je lijep." Prekrasan naslov. Ta knjiga je korpulentnog volumena.

Ja d‘Ormessona jako volim inače. Nije to jedina koju imam doma. U svojoj biblioteci imam puno njegovih knjiga, četiri, pet njih. Ovaj naslov me nekako najviše privukao. Kad kaže: "Après tous on peut dire que la vie est belle." "Nakon svega mogu reći, lijep je život", to je meni nekako bilo prilagođeno. Ja sam se u tome svemu našla i zato sam nju izabrala.

Čitala sam mnoge druge, njegove i nečije, ali ta mi je knjiga baš srcu prirasla. On ovdje priča baš o svom životu. U njoj sam se pronašla, nisam trebala ništa naučiti. Samo sam ponovila ono što sam davno znala. Nakon svega što sam prolazila i prošla i prolazim, još uvijek tvrdim da je život lijep. To ću tvrditi do kraja. Ona je za sve koji se pronalaze u naslovu. Frankofili i frankofoni će je sigurno htjeti pročitati. On je osim toga bio akademik, ne samo običan pisac.

Izdavač: Gallimard

Cijena: 22,50€, Amazon.fr

Broj stranica: 496

image

Pjevačica Tereza Kesovija

Tom Dubravec/Cropix
image

Je dirai malgre tout que cette vie fut belle

/Press

Nika Turković, pjevačica

Andrea Andrassy - (Skoro) sve što znam do sad

- Upravo čitam novu knjigu Andree Andrassy. Jako mi je lagana, ona mi je jako smiješna i mislim da je to sve što mi treba za ovo ljeto u jednom štivu. Već sam pri kraju, a počela sam čitati prije par dana.

Svako poglavlje je anegdota iz života u smislu neke lekcije koju je kroz anegdotu naučila ili nam svima dokazuje da zapravo nismo ništa naučili. Jako je interaktivna i fora. Ima tu njenu crtu da je uvijek jako kratka i jasna, a opet da je pokrila sve. To mi je najdraže od svega. Pronašla sam se u puno njenih anegdota. Mislim da je njen način pisanja jako specifičan zato što piše kao da baš razgovara s vama. To za čitatelja ne može biti teško ili dosadno štivo. Jako se lako povežem s njom i tim pričama, pronašla sam se u anegdotama i puno, puno smijala.

Kako zaboravim čitati preko godine, ljeto mi je savršeno vrijeme za to, a baš ovako, sa svime što nas trenutno okružuje, iznimno uživam u nečemu što je lagano i smiješno i što mi drži pozornost kompletno, a opet ne osjećam se kao da me umorilo. Stvarno je jako humoristična i mislim da nam svima toga treba.

Bit će dobra svima koji vole čitati, ali posebno onima koji, kao ja, imaju sto stvari na pameti i trebaju odmor. Zanimat će i svakoga tko ne zna što bi ovo ljeto čitao, a voli se dobro nasmijati i čuti pokoju zanimljivu priču iz hrvatskog javnog života.

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o.

Cijena: 129 kuna

Broj stranica: 412

image

Pjevačica Nika Turković

Marko Todorov/Cropix
image

(Skoro) sve što znam do sad

/Press

Jadranka Pintarić, književnica

Tatiana Tibuleac - Vrt od stakla

- Roman je ispričan iz rakursa djevojčice koja je bila ostavljena u domu za nezbrinutu djecu u Moldaviji prije pada Sovjetskog Saveza. Dobila je nadimak Lastočka. Pratimo njezino odrastanje s usvojiteljicom za koju poslije saznaje da ju je kupila iz doma u kojem je bilo grozno. Rođena je kao Moldavka, a kod usvojiteljice mora učiti jezik elite, ruski. Nakon rušenja SSSR-a, ponovno mora progovoriti moldavski, koji više nije moldavski, nego malo iskrivljeni rumunjski.

To je stvarna kriza identiteta o kojoj se danas tako jako puno priča. Od čega se sastoji identitet? Dakako da se sastoji od jezika, klase, nacije, ako ćemo, i rase. Nju muči pripadnost jezičnom identitetu, jer voli rusku književnost, a ovo joj se nameće kao stvaran jezik koji mora iznova naučiti jer sad gleda taj jezik napisan na latinici. Sve joj se pobrka u glavi. Jako je to dojmljivo napisano. Odnos između djevojčice i usvojiteljice jako je dobro opisan u dinamici kako se djevojčica najprije osjeća iskorišteno, a onda shvati da je povlaštena. Predivno je poetski napisan roman, a odlično ga je prevela s rumunjskog Ivana Olujić.

Neću ništa više otkrivati, ali naučila sam da ne treba štedjeti za neku nedoglednu budućnost. Bolje je živjeti sada i ovdje. Ne nerazumno rasipati ono što imamo, ali ne očekivati da će nam novac donijeti makar i zasluženo blagostanje, što se u našem svijetu velikih promjena ne događa. Ako smo pripadnici radničke, a ne povlaštene klase, ako zarađujemo vlastitim radom. Jako me se dojmila ta pouka.

Odlučila sam ju pročitati kada sam vidjela da su je objavili na stranicama VBZ-a. S obzirom na to da je dobila nagradu Europske unije, mislila sam da će možda biti dobra. Znala sam da to nije pravilo jer dosad te knjige nisu bile Bog zna što. Ali ova mi je bila posebna.

Univerzalna je, a mogu je čitati već adolescenti da vide načine odrastanja koji možda nisu uvijek idealni, a na kraju rezultiraju nekim životom. Svidjet će se onima koji bi se rado prisjetili kako se nekoć živjelo. Nismo mi u bivšoj Jugoslaviji bili daleko od tog načina života kao što autorica opisuje da se živjelo u Moldaviji u doba SSSR-a. Prepoznajemo neke obrasce. Nama jest bilo bolje u ekonomskom smislu i pogledu sloboda. Ali taj stil života je bio sličan. Knjiga je poučna i za traženje identiteta u jeziku.

Izdavač: V.B.Z. d.o.o.

Cijena: 149 kuna

Broj stranica: 216

image


Spisateljica Jadranka Pintarić

Boris Kovacev/Cropix
image

Vrt od stakla

Vedran Mlikota, glumac

Evgenij Petrov i Ilja Iljf - Dvanaest stolica

- Ovog ljeta ću ponovno, četvrti ili peti put pročitati "Dvanaest stolica", genijalni roman Iljfa i Petrova. To mi je jedna od najdražih knjiga. Avanture Ipolita Matvejeviča i Ostapa Bendera u potrazi za briljantom skrivenim u jednoj stolici. Preporučio bih je svima koji vole dobru klasiku i humor s velikom dozom ironije i ismijavanja tadašnjeg ruskog društva, snobova, vlastodržaca, birokrata, malograđana, licemjera i ostalih.

To je svevremenska knjiga u kojoj se mogu iščitavati karakteri ljudi, struktura loše vlasti, pohlepa, prevare, intrige, dakle sve ono što dobri pisci kao što su Iljf i Petrov znaju prepoznati, napisati i ismijati. I na kraju zapanjuje to koliko se prepoznaje i iščitava današnje vrijeme i današnje društvo u knjizi napisanoj 1928. godine. Knjiga je 1928. bila toliko dobro primljena da, iako je glavni junak na kraju umro, Iljf i Petrov su ga u idućem romanu "Zlatno tele", oživjeli napisavši još jedno djelo, sjajno kao i prvo. Treba svakako pročitati obje knjige.

Izdavač: Šareni dućan d.o.o.

Cijena: 99 kuna

Broj stranica: 352

image

Glumac Vedran Mlikota

Marko Todorov/Cropix
image

12 Stolica

/Press

Sanja Doležal, pjevačica i voditeljica

Marguerite Yourcenar - Hadrijanovi memoari

- Prije svakog ljeta i odlaska na odmor, pripremim hrpu knjiga koje nisam stigla pročitati tijekom godine. Tako je i ove godine. Između šest knjiga koje sam pripremila za ovo ljeto, nalazi se i djelo Marguerite Yourcenar, "Hadrijanovi memoari". To je knjiga koju čitam svakih nekoliko godina, a prvi put sam je pročitala prije tridesetak godina.

Knjiga je izvanredna. Radi se o memoarima rimskog cara Hadrijana, koji pred kraj života, teško bolestan, pripovijeda o svojim razmišljanjima, spoznajama i životu. Sadrži pomalo filozofska, univerzalna razmišljanja koja i danas vrijede u našim životima. Svaki put kad je pročitam, jako me se dojmi, te otvara nove spoznaje i razmišljanja o vlastitom životu.

Za nju sam saznala davno, još 1986. godine, od prijatelja. Imam svoj primjerak, a kupila sam je i dragim prijateljima. Preporučila bih je svima, i mlađima i starijima. Čitati se može bez obzira na godine. Dapače, kako godine prolaze, svaki put se iščitava pomalo drugačije, jer i sami sazrijevamo i zrelije razmišljamo.

Izdavač: Lektira d.o.o.

Cijena: 147 kuna

Broj stranica: 284

image

Hadrijanovi Memoari

/Press
image

Pjevačica i voditeljica Sanja Dolezal

Bruno Konjevic/Cropix/

Paolo Magelli, kazališni redatelj

Marina Vujčić - Susjed, Pitanje anatomije i Pedeset cigareta za Elenu

- Ne mogu se odlučiti samo za jednu njenu knjigu pa ću reći sve tri koje sam čitao i trenutno čitam. ‘Pedeset cigareta za Elenu‘ još nisam dovršio, ali prve dvije su mi fantastične. Ukratko, u središtu je pitanje samoće, žena kao samoća, samoća u svijetu, samoća ženskog roda. Jako su, jako lijepe knjige.

Prve dvije knjige praktički su ogromni monolozi od sve skupa više od 400 stranica. Govore o samoći dviju žena. U "Susjedu" jedna žena imaginarno se zaljubljuje u susret s muškarcem s kojim izmjenjuje samo "Dobar dan", ne "Dobra večer". Samo ga ujutro vidi i imaginarno se zaljubi u njega. Druga, "Pitanje anatomije", fantastična je knjiga o jednom čovjeku koji je dao oglas da traži gospođu da mu češka leđa jer to ne može sam. Ne traži ništa drugo. Žena ide u to iskustvo. Ona radi u nekoj banci, ali je zaljubljena u slikarstvo i od malena slika. Njih dvoje se posvađaju.

Najviše me se dojmila upravo ta središnja tema samoće žene na ovome svijetu. Knjige su tragikomične. Ta tragika je toliko tragična da je u pojedinim trenucima i komična. To mi se sviđa. Stalno govorimo o ženama, ali kad žene pišu o ženama, mislim da to valja čitati.

Ja bih ih preporučio svima, naročito ženama. Muškarcima, samo onima koji nose prema ženama osjećaje krivnje jer ih ne razumiju kako treba. Većina njih bi dakle trebala to čitati kao u školi, poput lektire.

image

Kazališni redatelj, Paolo Magelli

Darko Tomas/Cropix/

Susjed

Izdavač: V.B.Z. d.o.o.

Cijena: 49 kuna

Broj stranica: 184

image

Susjed, knjiga

/Press

Pitanje anatomije

Izdavač: Hena com

Cijena: 119 kuna

Broj stranica: 278

image

Pitanje anatomije

/Press

Pedeset cigareta za Elenu

Izdavač: Fraktura

Cijena: 139 kuna

Broj stranica: 232

image

Pedeset cigareta za Elenu

/Press

Iva Mihalić, glumica

Niccolo Ammaniti - Nek zabava počne

- Meni je to jedna fantastična satira. Ja sam se, čitajući tu knjigu, smijala na glas. Smijale smo se i ja i moja kolegica koja je isto čitala. Pitka je i zanimljiva. Nije lako napisati dobru komediju sa satiričnim sadržajem, a pogotovo mi se sviđaju likovi koje je napisao.

Toliko je bizarno i toliko je puno likova da ne znam kako opisati. Radnja kreće s neuspješnom grupom sotonista. Isprepliću se raznorazne sudbine i oni se žele boriti protiv druge grupe malo uspješnijih sotonista. To je sve napisano toliko smiješno i toliko relativizira neka htijenja našeg društva. Sve se zapravo slije u jednu zabavu jednog bogataša i tamo nastane kaos.

Jako volim Ammanitija. Pročitala sam gotovo sve njegove knjige, tako da mi je i ova došla pod ruku. "Pokupit ću te i odvesti", "Anna" je dosta depresivna. Jako mi se sviđa njegov način pisanja. Brz je, jako je sugestivan, izrazito spretnih rečenica. Baš vidite te svjetove kad čitate knjigu. Ja sam kroz to njegovo pismo, način kako se izražava, ali naravno i način na koji je prevedena knjiga, odmah vidjela taj cijeli svijet. Doživjela sam ga. Toliko su plastični bili likovi i situacije da se morate prepustiti.

Velika preporuka za ljude koji vole taj tip humora, satirizaciju društva i nekih vrijednosti. "Nek zabava počne" nije lako štivo u tom nekom smislu, ali vrlo je zanimljiva, duhovita, brza i svakako neće biti dosadna. Čovjek će se sigurno nasmijati i čitajući tu knjigu opustiti. Ne treba iz svega uvijek izvlačiti pouku, nekad se treba samo nasmijati.

Izdavač: Profil

Cijena: 129 kuna

Broj stranica: 311

image

Nek zabava počne

/Press
image

Glumica Iva Mihalić

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01