ROMAN

'SVJEDOČANSTVA' MARGARET ATWOOD: Nastavak 'Sluškinjine priče' izlazi u hrvatskom prijevodu

Margaret Atwood
 Getty images
 

U petak, 5. lipnja, izdavačka kuća Lumen objavljuje “Svjedočanstva” Margaret Atwood (prijevod Ana Josić).

Roman za koji je prošle godine kanadska autorica nagrađena Bookerom radnjom nastavlja tamo gdje je “Sluškinjina priča” stala. “Sluškinjina priča” objavljena 1985., 2017. je ekranizirana i nakon toga postala globalni hit, pa su se mnogi nakon što su je pogledali televizijsku seriju vratili pročitati i originalnu priču Margaret Atwood koja je, samo na engleskom jeziku, prodana u osam milijuna primjeraka. Porobljene sluškinje Gileada pretvorile su se u simbol otpora, postale prepoznatljiv glas u borbi za prava žena.

Na koncu “Sluškinjine priče”, kad se za Fredovom zatvaraju vrata vozila, gledatelji ne znaju kakva je njezina sudbina, je li to smrt, zatočenje, možda sloboda.

Kao špijunski triler

Trideset i pet godina kasnije autorica je napisala “Svjedočanstva” u kojima, kazala je, nudi odgovore na sva pitanja koja su joj postavljali o Gileadu.

“Svjedočanstva” su, najavljuje urednica Miroslava Vučić, nalik na radnju u špijunskim trilerima, govore o krtici u redovima Gileada koja, ne bi li srušila carstvo zla, surađuje s pokretom otpora Mayday.

Priče triju žena

“Svjedočanstva” su pripovijesti onih koje se bore protiv režima koji je žene pretvorio u strojeve za rađanje, posve ih ušutkao. Radnja se događa petnaest godina poslije događaja iz “Sluškinjine priče”.

Roman grade priče triju žena. Prva je nemilosrdna tiranica Tetka Lydia. Druga žena je Agnes, djevojka odrasla u Gileadu, od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika. Treća je energična tinejdžerica Daisy koja živi u Kanadi. Teokracija Gileada i dalje opstaje, upravlja građanima, ali vide se znakovi propadanja, korupcija, međusobna borba za moć među privilegiranima.

Margaret Atwood kaže da je inspiraciju za distopijski roman koji izaziva tjeskobu ili barem nelagodu te njegov nastavak našla u suvremenoj svakidašnjici! Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću “Sluškinjina priča”, klasik iz 1985., iznova se našao među bestselerima, taj roman, kolikogod da priča bila bizarna, neki čitaju i kao - zlosutno proročanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:57