Poslije apokalipse

‘Srećko Horvat igra se s idejom apokalipse tako da naše viđenje kraja vremena postaje podnošljivo‘

Srećko Horvat

 Goran Mehkek/Cropix
Novu knjigu naslovljenu ‘Poslije apokalipse‘ izdao je nakladnik V.B.Z. O knjizi pišu Yanis Varufakis i Ece Temelkuran

Srećko Horvat, filozof u nas zadnjih godina možda najvidljiviji po Filozofskom teatru kojega iz sezone u sezonu, makar nakratko prekinut pandemijom, radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, objavio je novu knjigu naslovljenu "Poslije apokalipse".

O knjizi Yanis Varoufakis kaže: "Bogati ratove, potrese i pandemije vide kao priliku za ekscesno profitiranje. Srećko Horvat, moj osobni heroj, detektirao je njihovu novu pretenziju: komodifikaciju apokalipse, koje se boje manje nego kraja kapitalizma."

Turska spisateljica i novinarka Ece Temelkuran komentira: "Srećko Horvat igra se s idejom apokalipse tako da se naše viđenje kraja vremena transformira i postaje podnošljivo. Preuzima loptu od velikih umova prošlosti i zabija gol za one koji su sigurni da čovječanstvo može bolje od ovoga."

"Poslije apokalipse" (izdanje V.B.Z.) nije samo žuran poziv da unaprijed oplakujemo sutrašnje mrtve, već poziv na to da se borimo za našu budućnost dok još možemo.

Knjiga zove istraživanje apokalipse kao "otkrivenja", prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju "kraja". Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije. Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva "eshatološkim prekretnicama". To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza, nego njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama – ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Horvat tvrdi da je aktualno "otkrivenje" jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje.

image

Srećko Horvat

Vbz

Horvat je autor brojnih knjiga preve­denih na više od deset jezika, uključujući "Poetry from the Future" (Penguin, 2019.), "Što Europa želi?" (zajedno sa Slavojem Žižekom) i "Radikalnost ljubavi". Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mno­gi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subver­sive Festivala, jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:01