Iz pera Iranke

Slikovnica o Tesli: djetinjstvo u Lici, bizarni izumi poput metalne kuke za hvatanje žaba, golema ljubav prema golubovima...

Nikola Tesla: Dijete oluje, dijete svjetlosti

 Press
Azadeh Westergard diplomirala je vizualnu umjetnost na Harvardu, a s obitelji živi u New Yorku. Knjigu je kod nas izdao Profil

Legenda kaže kako je Nikola Tesla rođen za vrijeme velike grmljavine, u noći sa 9. na 10. srpnja. Primalja koja ga je porađala izjavila je kako su munje loš znak i Teslu je proglasila djetetom tame, a majka je rekla: "Ne, on će biti dijete svjetla".

Ova legenda o tome kako je Nikola Tesla (1856.-1943.) došao na svijet često se pojavljuje u knjigama o velikom izumitelju rođenom u sela Smiljanu kod Gospiću. Sada je lajtmotiv slikovnice "Nikola Tesla: Dijete oluje, dijete svjetlosti" koju je nedavno objavila izdavačka kuća Profil iz Zagreba.

Slikovnica je lirska biografija Nikole Tesla, a djelo je spisateljice Azadeh Westergard i ilustratorice Júlije Sardà. Obuhvaća cijeli Teslin život: od njegova idiličnog djetinjstva u Lici i bizarnih izuma poput metalne kuke za hvatanje žaba do Amerike i suradnje s Thomasom Alvom Edisonom, Svjetskog sajma u Chicagu pa sve do smrti genijalnog Ličanina. Azadeh Westergard opisuje i Teslinu ljubav prema životinjama, posebno golubovima.

- Sve u vezi s ovim projektom knjige bilo je uzbudljivo jer je to bio moj autorski prvijenac. Istraživački proces bio je pravi užitak: s tako briljantnom i zanimljivom temom kao što je Nikola Tesla, bilo je teško znati kada stati. Budući da sam bila duboko dirnuta Teslom kao osobom i njegovom životnom pričom, bilo mi je važno pomoći rasvijetliti ono što se smatralo njegovim ekscentričnostima iz drugačijeg, pozitivnijeg kuta – rekla je u jednom intervjuu Azadeh Westergard.

Autorica je je podrijetlom iz Irana, diplomirala je vizualnu umjetnost na Harvardu, a s obitelji živi u New Yorku. Ilustratorica Júlie Sardà, koja živi u Barceloni, ilustrirala je mnoge brojne dječje knjige, uključujući "Lisztove" autorice Kyo Maclear (na hrvatskom također u Profilovu izdanju) i "Mary Who Wrote Frankenstein (Mary koja je napisala Frankensteina) spisateljice Linde Bailey".

Slikovnica "Nikola Tesla: Dijete oluje, dijete svjetlosti" objavljena je u SAD-u prošle godine gdje su kritičari dočekali s pohvalama. "Portret izuzetnog izumitelja koji ga prikazuje kao znatiželjnu, pametnu i dobrodušnu osobu. Krasno predstavljen, predivno ilustriran", navodi Kirkus Reviews dok u kritici koju je objavio Booklist piše kako je slikovnica "elegantan i prosvjetljujući pogled na čovjeka koji je uljepšao cijeli svijet".

Naposljetku, slikovnica "Nikola Tesla: Dijete oluje, dijete svjetlosti" namjenjena je djeci uzrasta pet do devet godina, ali svidjet će se i mnogim odraslim poklonicima lika i djela Nikole Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:12