H. C. Andersen

Sanja Pilić nominirana za prestižnu dansku nagradu koju zovu ‘malim Nobelom‘

Sanja Pilić na izložbi Brigitte Lacombe

 CROPIX
Odluka o tome kome odlazi nagrada bit će donešena 2024. godine jer je procedura u kojoj je i prevođenje duga

Književnica Sanja Pilić nominirana je za prestižnu nagradu Hans Christian Andersen koja se dodjeljuje u Danskoj svake dvije godine, a koju često nazivaju i "malom Nobelovom nagradom".

"Nisam to htjela iznositi u javnost, ali me jako veseli. To je samo nominacija i nevjerojatno puno zemalja se natječe sa svojim kandidatima. Znam da su do sada bili nominirani i Miro Gavran i Sunčana Škrinjarić. Hrvatska nikad nije dobila tu nagradu, ali je već lijepo što sudjeluje. Meni je velika stvar da sam nominirana", rekla je Pilić u gostovanju u emisiji Novi valovi dobrote na Hrvatskom katoličkom radiju.

Među istaknutim dobitnicima nagrade nalaze se Astrid Lindgren, Erich Kästner, Gianni Rodari, Ana Maria Machado i drugi. Odluka o tome kome će iz konkurencije u kojoj je i Sanja Pilić otići nagrada bit će donešena 2024. godine.

"Procedura je dugotrajna. Knjige se treba dijelom prevesti, prijaviti, napisati bilješke o autoru, recenzije i poslati na žiri koji onda to čita, a knjiga bude mnogo", napisala je Pilić na svojem Facebooku.

"Počela sam pisati za odrasle jer prve dvije knjige su bile za njih, ali bilo je tu i nekih knjiga koje su govorile o prošlosti i o djetinjstvu i onda sam shvatila da dosta tih stvari treba vući iz autobiografije, osobito traumatskih verzija autobiografije. Nije mi se to sviđalo i ostala sam i dalje pisati za odrasle, ali više u kratkim formama, tipa pjesme ili neke kratke priče i puno duhovitije i ironičnije. Ja se ne bih htjela puno otvarati pred ljudima. Pišem često u prvom licu pa ljudi misle da je autobiografsko, ali nije osobno vezano za mene. Ne volim koristiti osobne trenutke u književnosti", istaknula je autorica u emisiji Novi valovi dobrote.

Govoreći o mlađoj populaciji koja čita njezine knjige kazala je da su to većinom vedrinom obasjana djeca.

"Mislim da sam pogodila taj jedan dio djece koji vole takve stvari i koji žele imati male probleme i da se ništa ružno ne događa u knjigama. Ima djece koja se žele odmoriti uz knjigu. Današnja djeca vole kratke forme ili rascjepkane forme. Više opisujem onu djecu koji su još uvijek djeca ili imaju probleme koji nisu tako tragični", rekla je Pilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:29