GODINA ČITANJA

Redatelj koji je 100 dana čitao lektire pred Vladom organizirao 2. Hod za važnost čitanja

Lovro Krsnik i Lucija Klarić

 Tomislav Kristo/Cropix
Redatelj i dramski pedagog Lovro Krsnik uz pomoć suradnika okupio je djecu iz učeničkih domova i s njima čitao klasike po Zagrebu

Ministarstvo kulture proglasilo je 2021. Godinom čitanja. Pa kako ju ljepše zaključiti nego - čitanjem.

Iskazao se tu mladi zagrebački kazališni redatelj i dramski pedagog Lovro Krsnik te je ovog vikenda u sklopu projekta #idalječitam organizirao 2. Hod za važnost čitanja u kojem su sudjelovala djeca iz šest učeničkih domova iz Zagreba. Lovro i njegovi suradnici tri su mjeseca radili sa učenicima na čitalačko-dramskim radionicama, a ove su subote prošetali centrom metropole i obišli skulpture i stanove poznatih hrvatskih književnika.

image

Sudionici Hoda

Tomislav Kristo/Cropix
image

Glazbenik Roko Ševerdija i Lovro Krsnik

Tomislav Kristo/Cropix
image

Čitanje kod spomenika Mariji Jurić Zagorki

Tomislav Kristo/Cropix

Javnosti nije strana Lovrina strast prema čitanju. Još 2019., u vrijeme kurikularne reforme, organizirao je svojevrstan prosvjed. Punih 100 dana pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka čitao je klasike kojima je obilježeno njegovo djetinjstvo, a prijetilo im je izbacivanje iz lektire. Kako nam kaže, nije htio da djeca ostanu osiromašena za likove poput Pipi Duge Čarape, Malog princa ili Alise u zemlji čudesa. Dolazio bi biciklom pred Vladu i neumorno naglas čitao. Stotog dana akcije održan je prvi Hod za važnost čitanja koji je privukao interes javnosti, kada su naglas pročitali europsku Deklaraciju o pravu europskih građana na pismenost koju je i Hrvatska usvojila, a nakon jednogodišnje pauze uslijed pandemije koronavirusa ove je godine ponovno održan, pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i medija te Zaklade Kultura Nova.

- Ovog puta obišli smo šest lokacija. Postaje su nam bile vezane uz skulpture, uz Mariju Jurić Zagorku, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu, Tina Ujevića, Antu Starčevića i Augusta Šenou. Posebnost je projekta što smo uspjeli organizirati učeničke domove. Uz pomoć njihovih odgajatelja, te uz naše stručno vodstvo, svaki od šest učeničkih domova naučio je i uprizorio neki ulomak iz djela književnika koji im je pripao. Bilo je vrlo zabavno, a i nahodali smo se, jer je nas pedesetak hodalo i čitalo dva i pol sata- kazuje nam Krsnik.

image

Hod za važnost čitanja

Tomislav Kristo/Cropix
image

Hod za važnost čitanja

Tomislav Kristo/Cropix
image

Hod za važnost čitanja

Tomislav Kristo/Cropix

Lovro je u akciji imao veliku pomoć dramaturginje Lucije Klarić, glumački je pomagala Tea Šimić, a sa djecom je radila i fonetičarka Veronika Štefanko. Da bi sve bilo dramatičnije pobrinuo se glazbenik Roko Ševerdija koji je bubnjem pratio čitav hod. Krsnik objašnjava kako je posebno važno što se radilo s djecom iz domova.

- Oni nisu iz Zagreba, ne poznaju toliko dobro njegovu povijest i znamenitosti te književnost, pa je izuzetno važno što smo ih na ovaj način upoznali sa nekim od najvažnijih kulturnih i književnih vrijednosti našeg grada - objašnjava.

image

Hod za važnost čitanja

Tomislav Kristo/Cropix

Na kraju, red je spomenuti i sve koji se odazvali ovoj plemenitoj akciji. Iz Učeničkog doma Bruno Bušić i Učeničkog doma Novi Zagreb (koje je potres ujedinio) bili su tu Josip Juko, Bernardo Višak, Lara Fuček, Mateja Špišić, Ines Vojković i Karla Panižić uz odgajateljice Tatjanu Vodanović i Mateu Ćukušić. Učenički dom Maksimir predstavljali su Lana Berta i odgajateljica Agata Smoljan. Učenički dom Športske gimnazije zastupale su jake snage, Nevena Veljača, Jovan Sinobad i Anja Dragić uz odgajatelje Doru Fleš i Roberta Mifku, u Dom Dora Pejačević dramsko i čitalački se izrazio kroz Leu Bušić, Luciju Kurešić, Luciju Kovačević i Isabelu Grladinović Hodžić, uz odgajatelicu Ivanu Č. Kovačević. Iz Učiteljskog doma Hrvatski učiteljski konvikt stigle su Magdalena Zgurić, Jana Denžić, Martina Sobolić i Nika Pospiš i odgajatelj Marko Škobić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 05:24