NOĆ KNJIGE

Putnici će knjige slušati u vlakovima i trajektima, pisci će čitati po knjižnicama i knjižarama

Noć knjige ove godine traje četiri dana i noći

Noći knjige traje četiri dana, programi će biti i po dvorcima, voćnjacima, kafićima, po ulicama

Ove godine Noć knjige traje četiri dana. Počinje danas i završava u ponedjeljak, 24. travnja.

Središnja tema sloboda, knjiga kao prostor slobode, odgovor je i na trenutnu situaciju u Ukrajini, povijest je puna razdoblja kad su razni autori i njihove knjige bili proskribirani. Obilježavaju se i dvije velike obljetnice – stotinu godina od rođenja Vesne Parun i četristo godina od rođenja Molièrea, pa je više događanja posvećenih hrvatskoj pjesnikinji i francuskom komediografu. Perica, suvremeni lakrdijaš, dvorska luda ovdašnjeg vremena zaštitno je lice ovogodišnje Noći knjige koja će događanja imati po cijeloj zemlji, u 250 mjesta i gradova. Organizatori su izbrojali 1200 programa po knjižnicama, knjižama, antikvarijatima, u više od tri stotine škola, po vrtićima, fakultetima, kazalištima, muzejima, učeničkim domovima, ali i dvorcima, voćnjacima, kafićima, vlakovima, po ulicama, čak i u – pivnici. Noć knjige u vlakovima Hrvatskih željeznica i brodovima Jadrolinije pretvara se u "Putuj s knjigom". Putnicima će putem razglasa puštati isječke iz audio knjiga.

Zagrebačke pripovjedačice Josipa Šiklić – Purgerica, Iva Silla i Gornjogradske coprnice voditi će besplatne ture Zagrebom, tema su zagrebački književnici i knjige. Pričati će, među ostalim, gdje je zbrisala Grička vještica, pripovijedati o zagrebačkim književnim likovima, ući u Jurjevsku noć uz priče i legende, govoriti o Zagrebu kakvog je poznavala Marija Jurić Zagorka.

Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade imaju program Ure bez cenzure, u kojem će 23. travnja od 21:30 sati 12 hrvatskih pisaca razgovarati o slobodi. Razgovor se može pratiti i online, na YouTube stranici Noći knjige.

Istog dana je i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti i kulturi, koju u suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Matica hrvatska. U Noći knjige uključio se i Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara, igre će povezati s knjigom. Popularna hrvatska igra Saint Kotar moći će se igrati u svim narodnim knjižnicama.

Brojni izdavači organiziraju poseban program za Noć knjige, a knjige prodaju po promotivnim cijenama.

V.B.Z. na Noć knjige daruje akcijske popuste i organizira druženje s autoricama i autorima – Ivica Ivanišević potpisivat će knjige u Splitu, Zoran Ferić u Zagrebu, a Omer Rak u Šibeniku.

U Knjižari Fraktura održat će se izložba priča Denisa Vlašičeka te tribina Čitaj mi! na kojoj će Miljenko Jergović čitati iz svoje nove zbirke priča "Trojica za Kartal".

Školska knjiga će sutra, u subotu, 23. travnja, u zagrebačkoj knjižari Arkadija na Trgu bana Josipa Jelačića 14 organizirati cjelodnevno druženje, u programu pod nazivom Poslušaj i osvoji priču (10 – 14 sati) djeca će slušati čitanja priča u izdanju Školske knjige te sudjelovati u izvlačenju nagrada. Poslijepodne slijedi Svijet Harryja Pottera (17 – 18 sati) u kojem će ljubitelji slavnoga čarobnjaka saznati sve o novim knjigama, slikovnicama i zabavnim Legovim knjižicama te dobiti mogućnost da osvoje nagradu prema izboru.

U zagrebačkoj Booksi danas je cjelodnevni program, među ostlaim imaju sad već za Noć knjige tradicionalnu akciju razmjene knjiga Svi za knjigu, knjiga za svakoga!, te tribinu Učitavanje.

U sklopu ovogodišnje Noći knjige započinje i prodajna akcija Knjiga svima i svuda koja će trajati od 23.-30. travnja i kojom se promovira dostupnost knjige svima i svuda po sajamskim cijenama.

Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:18