'THE BEAUTY FOOLS'

PRIČA O NEW ORLEANSU PRIJE URAGANA Kako su zagrebački studio Hamper i ilustratorica Lala Raščić osvojili nagradu za dizajn knjige u New Yorku

ZAGREB U zagrebačkoj će se Booksi 20. siječnja u 19 sati predstaviti The Beauty Fools, književno-izdavački projekt iz New Orleansa realiziran u suradnji izdavača Timothy Weeksa, dizajn studija Hamper iz Zagreba i ilustratorice Lale Raščić. Za dizajn knjige The Beauty Fools, studio Hamper ove je jeseni osvojio brončanu nagradu na prestižnom 24. Cresta Awards u New Yorku.

Sudionici projekta će na promociji ukratko predstaviti njegovu realizacija – od razvoja sadržaja i specifičnog dizajna knjige do multimedijalne izložbe održane u New Orleansu povodom svečane promocije projekta, sve do značajne nagrade za dizajn. Ograničeni broj numeriranih primjeraka knjige bit će moguće kupiti ekskluzivno u Booksi (Martićeva 4) za vrijeme promocije.

Na promociji će govoriti izdavač Timothy Weeks, ilustratorica Lala Raščić i kreativni tim Hamper studija - Ivana Vučić i Tom Jura Kaćunić.


Projekt The Beauty Fools pokrenuo je urednik Timothy Weeks, kojem je 2009. godine poštom, na kućnu adresu u New Orleansu, stigao rukopis nepoznatog autora potpisanog samo kao Kid Author. Weeksu je trebalo pet godina da uredi i obradi ovu fascinantnu, ali rastegnutu “južno-baroknu” pripovijetku čija je radnja smještena u New Orleans, u vrijeme prije uragana Katrina. Knjiga prati zanesene protagoniste kroz životni uspon i pad.

Dok je rukopis The Beauty Fools tek poprimao svoj današnji oblik, tijekom posjete New Orleansu, Lala Raščić započinje sa radom na ilustracijama baziranim na scenama iz knjige i prizorima grada. Nakon finalizacije teksta i ilustracija, Ivana Vučić i Tom Jura Kaćunić iz Hamper studija pridružuju se projektu i osmišljavaju koncept dizajna i oblikuju knjigu koja je “too-beautiful-to-download”. Krajnji rezultat je knjiga dizajnirana u obliku uvećanog špila Tarot karata, zaštićena raskošnom kutijom ukrašenom zlatotiskom. Svaka kutija sadrži bookmarkere oblikovanje u formi špila Tarot karata u prirodnoj veličini s koloriranim ilustracijama iz knjige. Ograničenu nakladu od 300 knjiga otisnuo je zagrebački Cerovski Print Boutique.

Književno-izdavački projekt The Beauty Fools prvi put je predstavljen u proljeće 2016. godine u galeriji Coup d’oeil Art Consortium (New Orleans, SAD). Uspješna i medijski popraćena gesamtkunstwerk izložba bila je fokusirana na koncept dizajna knjige, okupljala je medijski sadržaj baziran na tekstu, mapu grafika i ilustracija u tehnici dubokog tiska i artefakte skupljene tijekom geneze projekta.

ZA ovaj projekt, zagrebački Hamper studio nagrađen je brončanom nagradom za kreativnu izvrsnost u kategoriji dizajna publikacije na Cresta Awards for Design 2016. Cresta Awards je osnovao Creative Standards International 1993. godine. Najnovija Cresta, 24. po redu, okupila je sudionike iz 53 zemlje. Žiriranje se paralelno odvijalo u sedam gradova – u New Yorku, Lisabonu, Hamburgu, Kopenhagenu, Caracasu, Bratislavi i Beirutu – a pobjednike je odabrao Crestin međunarodni ocjenjivački sud kojeg su činili vodeći kreativni stručnjaci iz 44 zemlje. Kriteriji selekcije bili su originalnost kreativnog rješenja i kvaliteta izvedbe. Hamper studio je jedini nagrađeni studio iz Hrvatske.

Knjiga The Beauty Fools trenutno je izložena na izložbi radova 12. ZGRAF-a koji se održava od 9. do 24. siječnja u Laubi u organizaciji ULUPUHa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:14