ZAUVIJEK ĆE GA PAMTITI

Preminuo je Akira Toriyama: Bio je tvorac Dragon Balla, jednog od najpopularnijih stripova i animea na svijetu

Akira Toriyama

 Str/Afp
Akira Toriyama je umro 1. ožujka od akutnog subduralnog hematoma, odnosno krvarenja blizu mozga

Preminuo je Akira Toriyama, japanski tvorac "Dragon Balla", jednog od najpopularnijih i najprodavanijih japanskih stripova. Imao je 68 godina, prenosi Hollywood Reporter.

Toriyama je umro 1. ožujka od akutnog subduralnog hematoma, odnosno krvarenja blizu mozga, a vijest je objavljena na službenoj web stranici Dragon Balla te su obavijestili obožavatelje da je njegov sprovod bliska rodbina već održala.

“Ovom je svijetu ostavio mnoge naslove mange i umjetnička djela. Zahvaljujući podršci tolikih ljudi diljem svijeta, mogao je nastaviti svoje kreativne aktivnosti više od 45 godina”, stoji u izjavi na web stranici. "Nadamo se da će svijet jedinstvenih djela Akire Toriyame i dalje biti omiljen kod svih još dugo vremena."

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kreatora manga u Japanu, Toriyama je neizbrisivo povezan sa Dragon Ballom, serijom stripova koju je on stvorio, napisao i ilustrirao, a koja je prvi put izašla 1984. Prati dječaka Son Gokua koji sakuplja čarobne zmajeve kugle kako bi obranio svijet od vanzemaljskih humanoida Saiyan.

image

Dragon Ball serija stripova

Richard A. Brooks/Afp

Tko je bio Akira Toriyama?

Rođen je 5. travnja 1955. u Nagoyi u Japanu, a njegovo probijanje u svijet stripa započelo je u njegovim ranim 20-ima. Njegovo prvo objavljeno djelo bilo je Wonder Island 1978., o bivšem pilotu kamikazi iz Drugog svjetskog rata koji je zaglavio na Wonder Islandu. Nastavak, Wonder Island 2 objavljen je 1979.

Toriyama se proslavio mangom Dr. Slump, a pratila je pustolovine djevojčice robota i njezina tvorca, koji žive uz bizarne stanovnike Penguin Villagea. Dr. Slump je bio poznat po svom glupom, duhovitom toaletnom humoru i referencama na pop kulturu te je bio veliki hit u Japanu, prodan u više od 35 milijuna primjeraka. Kasnije ju je Toei Animation adaptirao u anime seriju koja se prikazivala na japanskoj televiziji od 1981. do 1986. godine.

Početkom 1980-ih, inspiriran svojom ljubavlju prema hongkonškim kung fu filmovima, posebice onima o Jackie Chanu, Toriyama je stvorio seriju Dragon Boy koja govori o Tangtongu, mladiću s borilačkim vještinama koji ima zadatak pratiti princezu natrag u svoju domovinu. Dragon Boy je prvi put objavljen u Fresh Jumpu 1983., a sljedeće će se godine razviti u Dragon Ball. Dragon Ball se više oslanjao na kung fu i borilačke vještine, kao i na klasičnu kinesku priču o Putovanju na Zapad. Serija govori o Son Gokuu, koji trenira borilačke vještine, koji upoznaje djevojku po imenu Bulma i pridružuje joj se u potrazi za sedam zmajevih kugli i obrani Zemlje od vanzemaljskih humanoida zvanih Saiyan.

image

Son Goku, lik iz Dragon Balla

Yuichi Yamazaki/Afp

Objavljen u tjedniku Shōnen Jump, Dragon Ball je odmah postigao veliki uspjeh. Serija stripova je prodana u više od 150 milijuna primjeraka u Japanu i postala je jedna od najprodavanijih mangi svih vremena. Kao i s dr. Slumpom, Toei Animation pokušao je prilagoditi Dragon Ball u anime seriju, s prvim epizodama koje su se pojavile na japanskoj televiziji 1986. i prikazivale su se do 1989. Sljedeća animirana serija, Dragon Ball Z, pojavila se 1989. i prikazivala se do 1996., a sljedećih godina snimljeno je nekoliko animiranih serija Dragon Ball.

Do 1990-ih, Toriyama je postao poznatiji izvan Japana, kako se popularnost manga, animea, a posebno animiranih serija Dragon Ball i Dragon Ball Z proširila svijetom.

Izvan Dragon Balla, Toriyama je surađivao s dizajnerom igara Yujijem Horiijem, skladateljem Koichijem Sugiyamom i izdavačem Square Enixom na multimedijskoj franšizi Dragon Quest. Prvo izdanje Dragon Questa, videoigre s igranjem uloga, objavljeno je 1986. i od tada su postojali nastavci i spinoff igre, manga, anime i romani unutar dugogodišnje franšize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:05