KNJIŽEVNE PREPORUKE

Ovaj roman ovjenčan je Pulitzerom, a u njegovoj slavnoj filmskoj adaptaciji zasjali su Vivien Leigh i Clark Gable

Clark Gable i Vivien Leight, Prohujalo s vihorom, 1939., film redatelja Georgea Cukora i Victora Fleminga

 M.g.m - Album/Album/Profimedia/M.g.m - Album/album/profimedia
Najveće djelo političke filozofije na engleskom jeziku: Hobbes dokazuje da su ljudska bića iznad svega zaokupljena svojim individualnim željama i strahovima...

Ian Kershaw

Osobnost i moć

Jedan od najutjecajnijih suvremenih svjetskih povjesničara analizira dvanaesetero bez sumnje najvažnijih europskih političara koji su oblikovali europsko dvadeseto stoljeće, bili gospodari života i smrti te mijenjali živote milijunima? (prev. Vuk Perišić, Fraktura)

image

Ian Kershaw

Fraktura/

Grupa autora

Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom

Pitanje nacionalnih kuhinja i konstrukcija jugoslavenske kuhinje uvode u ključno pitanje – jesu li bratstvo i jedinstvo postojali za kuhinjskim stolom, odnosno je li hrana pripremljena u jugoslavenskom loncu služila ujedinjavanju ili podjelama. (Srednja Europa)

image

Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom

Srednja Europa/

Benjamin Labatut

Manijak

Hibrid publicistike i književnosti, konstruiran kao triptih u čijem je središtu John van Neumann, matematičar-fizičar-kemičar čije se istraživanje razračvalo u područja kvantne fizike i teorije igre, funkcionalne analize i nuklearnog naoružanja. (prev. Dinko Telećan, Vuković&Runjić)

image

Benjamin Labatut

V&r/

Miloš Đurđević

Drugi pogled

Miloš Đurđević se studiozno i znalački bavi poetskim imaginarijem suvremene hrvatske književnosti, ovaj put izabirući niz imena koja pripadaju glasovima s onu stranu dominantnih lirskih orijentacija, a kao bonus donosi "reader" dvadeset pjesnika i pjesnikinja. (Sandorf)

image

Miloš Đurđević

Sandorf/

Thomas Hobbes

Levijatan

Najveće djelo političke filozofije na engleskom jeziku: Hobbes dokazuje da su ljudska bića iznad svega zaokupljena svojim individualnim željama i strahovima te pokazuje da se sukob svakoga sa svakim može izbjeći samo prihvaćanjem sporazuma. (prev. Borislav Mikulić, Jesenski i Turk)

image

Thomas Hobbes

Jesenski I Turk/

Margaret Mitchell

Prohujalo s vihorom

Epski roman o ljubavi i ratu koji je ovjekovječen i slavnom ekranizacijom. Scarlett O‘Hara i Rhett Butler pripovijedaju bezvremensku priču o opstanku u najtežim uvjetima te su dvoje ljubavnika slavnih poput Romea i Julije. (prev. Drago Štajduhar, Znanje)

image

Prohujalo s vihorom

Znanje/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:11