PULA

Otvoren festival Sa(n)jam knjige, ove godine se iznimno održava u lipnju a ne početkom prosinca

Filip Zoričić i Magdalena Vodopija na festivalu Sa(n)jam knjige
 Foto: Duško Marušić/Cropix
Sajam se održava u bivšem prostoru Arena trikotaže i trajat će po običaju 10 dana, a moći će se razgledati i kupiti oko 30.000 naslova

Sajam knjige u znaku radništva i žene. Drugačiji u svakom slučaju jer se odigrava u prostorima jedne stare pulske tvornice, i u lipnju, a ne kako je to običaj početkom prosinca. Baš takav Sajam knjige otvoren je danas u Puli u bivšem prostoru Arena trikotaže, i trajat će po običaju 10 dana. Sve su to velike promjene za organizaciju omiljenog festivala knjiga i književnosti u Puli koji će odisati jednom sasvim novom energijom i pod motom "Di smo?" Bilo je to vidljivo već na samom otvorenju koje su uveličali poznati hrvatski pjesnik Petar Gudelj i novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić, praktički samo sat i pol vremena nakon što je preuzeo novu funkciju u Puli.

image
Pjesnik Petar Gudelj
Foto: Duško Marušić/Cropix

- Ovo je moj prvi službeni posjet i ponosan sam jer ste vi kao sajam poslali nekoliko poruka. To je poruka o radništvu, hrabrosti i važnosti uloge žene. Drago i je da je s nama i gospodin Gudelj, a i da je festival ponovno s nama - kazao je Zoričić novinarima nakon što je u društvu Gudelja i direktorice sajma Magdalene Vodopija obišao knjižaru u bivšem industrijskom kompleksu. Gudelj je tek kratko kazao da je doći u Pulu doživljaj.

- I na tome bi se trebalo zaustaviti - kratak je bio ovaj 87-godišnji pjesnik koji će danas navečer predstaviti u Puli svoje pjesništvo na jednom od 50 zakazanih događanja ovog festivala knjige. Vodopija je naglasila kako je presretna što je Gudelj, veliki pjesnik i autor došao na otvorenje sajma koji se u zadnjih godinu dana čak tri puta otkazivao zbog epidemije.

- Autori su stigli, kao i knjige, a sada je na nama da čekamo one treće, a to je publika - kazala je Vodopija. Ovaj je sajam posvetila i Tonku Maroeviću, Dragi Orliću i svim drugim velikim prijateljima sajma koji nisu više među nama.

image
Sajam se održava u bivšem prostoru Arena trikotaže
Foto: Duško Marušić/Cropix

Svi će se sajmeni događaji odvijati u dvorištu i interijeru obližnjeg Shipyard Puba gdje je u sklopu otvorenja održan poetsko glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan i glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia, a otvorenje je vodila glumica Dijana Vidušin. Oni su izveli glazbeno-poetski dijalog naslova “Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo” posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže.

No, prije samog performansa, javnosti je u dvorištu puba ugledna povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner predstavila ikonu Arena Trkotaže – Mariju Vareško, vrhunsku modistica te nekad reprezentativne tvrtke nagrađena za svoj rad s više od 30 priznanja. Prema sjećanjima dobrih poznavatelja tadašnjih prilika, Arena trikotaža bila je radikalno ženska firma čijim halama su u isti glas odzvanjali buka strojeva i pjesma nevjerojatno lijepih i sretnih žena. Jedna od njih bila je i modna kreatorica Vareško koja je titulu ikone te firme i grada Pule zaslužila predanim radom kao šefica modelarnice - srca svake trikotaže.

image
Nastup pjesnikinje Eveline Rudan na otvorenju sajma
Foto: Duško Marušić/Cropix

Inače, sajam se održava na čak 450 kvadratnih metara bivše tekstilne tvornice, a moći će se razgledati i kupiti oko 30.000 naslova u izdanju više od 250 nakladnika. Uz neizostavni “Doručak s autorom”, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lica Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju.

Svi programi osim “Doručka s autorom” bit će u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:41