Zrinka Stahuljak

O knjizi hrvatske znanstvenice koja živi u Los Angelesu, piše i Le Figaro

Zrinka Stahuljak
Tema su knjige fikseri, lokalni suradnici u pojedinim sredinama koji su po potrebi tumači, informatori, vodiči, posrednici, dobavljači

Najprestižniji francuski nakladnik iz područja humanističkih znanosti Les Éditions du Seuil objavio je knjigu Les Fixeurs au Moyen Âge autorice Zrinke Stahuljak, hrvatske znanstvenice koja živi i radi u Los Angelesu. Knjiga je opsežna povijesna studija o srednjovjekovnim fikserima, posrednici između kršćana i muslimana, hodočasnika, misionara, trgovaca, vojnika.
Fikser je, naime, uvriježeni izraz koji potječe iz engleskog jezika i označava lokalnog suradnika koji rješava sve probleme koji mogu nastati u konfliktnim situacijama; on je po potrebi tumač, informator, vodič, posrednik, dobavljač, vozač. Ukratko, on rješava sve što je potrebno novinaru ili vojnoj osobi za rad u neprijateljskom okruženju, i najvažnije - za preživljavanje. Kako se navodi: "Knjiga oživljava te nevidljive muškarce i žene iz povijesti, ali se referira i na sadašnjost jer se njeno objavljivanje poklapa s katastrofalnim povlačenjem zapadnih snaga iz Afganistana u kolovozu 2021., kada su stotine i tisuće afganistanskih fiksera ostavljene na milost Talibanima.

Francuska javnost pokazala je velik interes za knjigu pa je Zrinka Stahuljak tijekom promocije gostovala u knjižarama u Parizu i Toulouseu, govorila za brojne radio stanice i za prestižni kulturni televizijski kanal ARTE, a recenziju knjige donio je i Le Figaro.
Zrinka Stahuljak djeluje kao redovita profesorica usporedno na Odsjeku za komparativnu književnost i na Odsjeku za Europske jezika i transkulturalne studije Kalifornijskoga sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), a od 2019. godine direktorica je tamošnjeg Centra za srednji vijek i renesansu.

Glavninu svojih istraživanja Zrinka Stahuljak posvetila je analizi starofrancuskih i drugih srednjovjekovnih književnih i neknjiževnih tekstova ne samo sa stajališta povijesti književnosti nego i polazeći od onoga što nam ti tekstovi mogu reći o srednjovjekovnom društvu, njegovu ustroju, normama i funkcioniranju te o tome kako su se pojedine srednjovjekovne pojave odražavale u potonjim razdobljima i eventualno utjecale na društveni razvitak. Srednjovjekovnim tekstovima često je morala pristupati interdisciplinarno pa je surađivala sa stručnjacima za povijest, povijest umjetnosti, medicinu, sociologiju i sl.
Surađivala je s Muzejom J. Paul Getty u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:08