SALLY ROONEY

Novi roman autorice bestsellera ‘Normalni ljudi‘. Nedavno je zbog Gaze odbila prijevod na hebrejski

Međunarodni bestseleri, ‘Normalni ljudi‘ i ‘Razgovori s prijateljima‘ (Fraktura) adaptirani su u BBC-jeve televizijske serije.

 Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia
Govoreći o nasilju nad ljudima u Gazi, kazala je: ‘Sve se u meni buni protiv onoga čemu svjedočim‘.

Koncem rujna bit će objavljen "Intermezzo", novi roman Sally Rooney.

Britanski i irski knjižari očekuju da će, što se prodaje tiče, novi naslov Rooney biti vrhunac ovogodišnje beletristike.

Samo u Velikoj Britaniji i Irskoj dosad je prodala tri milijuna primjeraka svoja tri dosad objavljena romana, a prevedeni su i na više od četrdeset jezika.

Rooney je odbila ponudu izraelskog izdavača koji je na hebrejskom objavio njezina prva dva romana, nije dopustila prijevod trećeg zbog svog stava o izraelsko-palestinskom sukobu.

Lanjskog prosinca u Observeru je u razgovoru s palestinskom autoricom Isabellom Hammad, komentirajući nasilje nad ljudima u Gazi, kazala: "Sve u meni se buni protiv onoga čemu svjedočim".

Časopis Time je Sally Rooney 2022. godine uvrstio među stotinu najutjecajnijih ljudi.

Autorica, koja živi i radi u okrugu Mayo u Irskoj, gdje je i rođena, u svom četvrtom romanu ponovno se bavi odnosima među mladim ljudima. Ovaj put fokus je prvenstveno na dvojici braće, Peteru i Ivanu Koubeku. Jedan je dublinski odvjetnik u tridesetima, a drugi šahist i na početku je, piše Guardian, općenito dojam da braća ne dijele puno toga. Promjenu u odnosima donosi smrt oca. Rooney piše o braći, njihovim interakcijama i emocijama te o odnosima s bitnim ženama oko njih.

Osim što su sva tri objavljena romana Sally Rooney bili međunarodni bestseleri, "Normalni ljudi" i "Razgovori s prijateljima" (Fraktura u Hrvatskoj) adaptirani su u BBC-jeve televizijske serije.

Posljednji naslov, "Divni svijete, gdje si ti", u prvih je pet dana nakon objave 2021. u Ujedinjenom Kraljevstvu prodan u više od 40.000 primjeraka. Tih dana čitatelji su Rooney u knjižarama čekali u redu da bi kupili knjigu, a knjižare su otvarale vrata i prije radnog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:29