Kultni švedski krimić

Novi nastavak ‘Milleniuma‘, znamenite sage Stiega Larssona prvi put će pisati žena. Zvat će se ‘Djevojka u orlovim kandžama‘

Karin Smirnoff

 Tim Aro/Afp/Profimedia/Tim Aro/afp/profimedia
Larssonova dugogodišnja partnerica ne podržava nastavak:‘To bi ga rastužilo. On nikada nije dopuštao da netko radi na njegovim književnim tekstovima‘, rekla je

Poznat je engleski naslov najrecentnijeg romana (i prvog kojeg je pisala žena) u serijalu "Millennium" poznatog švedskog pisca romana Stiega Larssona. Bit će to "The Girl in the Eagle‘s Talons", piše The Guardian.

"Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" te "Kule u zraku", prva tri romana u serijalu, koje je napisao sam Larsson, objavljena su posthumno 2005., 2006. i 2007. godine. Kod nas ih je izdala Fraktura.

Larsson je planirao serijal od deset knjiga, no planove mu je pomrsila iznenadna smrt. Poslije njegove smrti objavljena su još tri nastavka čiji je autor David Lagercrantz. Potonji je i autor "I am Zlatan Ibrahimović", autobiografije švedskog nogometaša

Njegovu ulogu naslijedila je švedska autorica Karin Smirnoff. Švedski original njenog romana objavljen je prošlog tjedna, a engleski prijevod očekuje se u kolovozu nadolazeće godine.

Radnja najnovijeg romana iz Stokholma se seli na sjever Švedske, koji se, prema riječima britanskog izdavača MacLehose Press, "mora nositi s ekonomskim i društvenim problemima te posljedicama klimatskih promjena i ekološke eksploatacije".

Smirnoff, koja je nekoć radila kao novinarka, osim Larssonovim junacima Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, u romanu prvijencu naziva "Moj brat", bavila se i pričom o Jani, ženi koja se vraća u rodni dom gdje je sustižu tajne njene obitelji.

Larssonova dugogodišnja partnerica Eva Gabrielsson ne podržava nastavak serijala "Millennium". Za AFP je, naime, priznala da ona "ne bi nastavila Stiegov rad. To je bio njegov jezik, negova jedinstvena narativa...Najtužnije od svega je koliko bi to Stiega rastužilo. On nikada nije dopuštao da netko radi na njegovim književnim tekstovima. Njega bi to razbijesnilo", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:27