'SVETI ČOVJEK'

NOVI DETALJI IZ ŽIVOTA MISTIKA RASPUTINA Sljedbenice spašavao seksom. Ubili ga da Rusija ostane u ratu

 Getty
Kako je bio pod velikom zaštitom ruske carice rođene u Njemačkoj, sumnjalo se da Rasputin želi sklapanje mira s Njemačkom, a ubio ga je metak britanskog tajnog agenta. Organizator Rasputinovog ubojstva preživio je revoluciju i mirno dočekao smrt na jugu Francuske

Legendarni ruski mistik Grigorij Rasputin bio je slavan po svojem nezasitnom seksualnom apetitu, bjesomučnom opijanju i užasnih higijenskim navikama, dok su ga na ruskom dvoru štovali kao "svetog čovjeka" sve dok nije zvjerski ubijen u zavjeri.

Kako na temelju pisama i dnevnika otkriva Frances Welch u novoj biografiji 'Rasputin: Kratak život', na dan svoje smrti 16. prosinca 1919. godine, od jutra do večeri popio je 12 boca Madeira vina u isto toliko sati, a umjesto sna opustio se u svojoj omiljenoj 'banji', gdje mu je spolovilo sapunjala jedna od omiljenih sljedbenica. Nakon toga je otišao najbližu crkvu kako bi se odrekao sotone, jer, kako je često govorio - bez grijeha nema ni pokajanja.

Uvečer je u svom stanu u St. Petersburgu primio senzualnu plavušu poznatu pod nadimkom 'Sestra Marija', koja mu je u spavaćoj sobi olakšala stres. No, nije se mogao predugo opuštati s njom, jer ga je u kasnim noćnim satima čekao dogovoreni susret s prekrasnom mladom princezom Irinom u palači njene obitelji. No, umjesto razuzdane noći, tamo ga je čekala smrt.

Iako je bio veliki miljenik carice Aleksandre, supruge posljednjeg ruskog cara Nikolaja II, svojim neobuzdanim životom zamjerio se mnogima, pa tako i princu Jusupovu čiji je otac dobio otkaz na mjestu guvernera Moskve kada se požalio caru na Rasputina, kojeg je u ljeto 1915. rulja htjela linčovati nasred Crvenog trga.

Rasputin okružen sljedbenicama na ruskom dvoru

Kako je bio pod velikom zaštitom carice rođene u Njemačkoj, postojale su sumnje da ona s Rasputinom želi sabotirati rusko sudjelovanje u 1. svjetskom ratu, a Rasputina su optuživali da lobira da Rusija sklopi mir s Njemačkom. Tu je važno napomenuti kako su postojali navodi da je metak koji je usmrtio Rasputina ispalio britanski tajni agent, čime je okončana prijetnja sklapanju takvog mira.

Bilo kako bilo, Rasputin se te noći pojavio u palači princeze Irine (koje tada uopće nije bilo tamo), gdje je ispraćen u podrumsku prostoriju kako bi tobože pričekao da Jusupov i njegovi prijatelji odu. Tamo su ga napojili vinom u koji su stavili cijanid, ali koliko god vina popio, Rasputin nije pokazivao nikakve znakove trovanja. Na koncu su ga upucali. No, čak i tada, nakon nekoliko sati on se čudnovato povratio u život i uspio pobjeći. Dok je trčao dvorištem palače - ponovno je upucan. Po jednom iskazu, i dalje je bio živ kada su išli provjeriti njegovo tijelo sljedećeg jutra. 'Podignuo je glavu i zagunđao dok je preokrenuo svoje desno oko koje me je gledalo, pomućeno, ali zastrašujuće", tvrdio je Vladimir Puriškević, poliričar koji je sudjelovao u zavjeri. Tada je jusupov uzeo batinu i žestoko isprebijao Rasputinovo tijelo, tako da su mu čak i testisi bili zdrobljeni. Rasutinovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije kada je rukav njegovo krznenog kaputa izvirio iz leda obližnje rijeke.

Kada je otkriveno sudjelovanje princa Jusupova u zavjeri, car ga je prognao na jedno udaljeno imanje, jer ga se nije usudio strožije kazniti zbog straha od pobune. Princ je preživio revoluciju u kojoj je dvije godine kasnije zvjerski pobijena cijela carska obitelj Romanovih, dok su Jusupovi proživjeli ostatak svog života na jugu Francuske.

No, slava legendarnog mistika Rasputina rođenog 1869. u seljačkoj obitelji u Sibiru nadaleko je nadživjela njegov kratak život. U muzeju koji se nalazi u njegovom rodnom selu postoji njegov drveni stolac, za koji se vjeruje kako liječi impotenciju, te kako je dovoljno da muškarci samo sjednu na njega.

Jednom se pohvalio kako šest mjeseci nije presvukao donje rublje

Do svoje 12. godine već je postao poznat po čudima, pa se govorilo da krave daju više mlijeka kada su u njegovoj blizini. Nakon što je u svojijm dvadesetima godinama proveo neko vrijeme u samostanu, tvrdio je da spavanjem sa ženama može preuzeti njeihove grijehe i tako im pomoći da pronađu 'milost Božju'. Svojim sljedbenicama govorio je kako će ih 'pročistiti' dok ih je vodio u šumu na plesanje oko vatre, nakon čega je uslijedilo seksualno 'pročišćenje' koje je izvodio sa svakom od njih. Iako nije mario za higijenu, pa su mnogi pričali kako grozno smrdi i ima crne zube, to očito nije smetalo stotinama njegovih obožavateljica koje je sakupljao na svojim putovanjima. Bio je nepismen i jeo je prstima, a jednom se pohvalio kako šest mjeseci nije presvukao donje rublje.

Zanimljivo je kako je njegova supruga Praskovija, koju je oženio kao 18.-godišnjak, tolerirala sve njegove veze i ostala mu vjerna do kraja. 'Ima on dovoljno za sve', jednom je rekla. Kako navodi biograf, Rasputinovim seksualnim moćima posvjedočile su čak i njegove dvije sestre, kada su u dobi od 15 i 20 godina bile s njim u kijevskoj banji.

Veliku zaštitu carske obitelji uživao je zahvaljujući tome što je carica vjerovala da svojim moćima pomaže careviću Alekseju koji je bolovao od hemofilije, a jednom je Rasputin zahvaljujući iznenadnoj viziji spasio život Alekseju minutu prije nego što mu je luster pao na glavu.

Da je carska obitelj duboko vjerovala u Rasputinove moći, osvjedočili su se i revolucionari koji su nakon pokolja Romanovih pronašli slike ludog mistika na medaljonima koje su carica i njene četiri kćerke nosile oko vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:49