‘ISIJAVANJE‘

Nova knjiga omiljenog Nobelovca u Hrvatskoj: ‘Napisao je kratko remek-djelo o smrti‘

Jon Fosse, Beč

 Staffan Löwstedt/svd/Afp/Profimedia/Staffan Löwstedt/svd/afp/profimedia
Norveški pisac Jon Fosse, omiljen je kritičarima: ‘Isijavanje je jednostavno velika književnost‘

"Glavni junak vozi u nepoznatom pravcu sve dok u nekoj šumi ne zaglavi u blatu. Noć je hladna i on besciljno luta šumom u kojoj doživljava neobična, neočekivana iskustva i susrete. Hoće li se pronaći ili izgubiti u tom lutanju?", ovako Naklada Ljevak najavljuje "Isijavanje", novi roman nobelovca Jona Fossea koji se, poručuju, može čitati na mnogo načina: kao realistički monolog, kao basna, kao kršćanska alegorija, kao noćna mora koju prepričavamo ujutro dok užas iskustva još pulsira ispod riječi, ublažen svakodnevnim čudom dnevnog svjetla. Fosseova proza opire se jednoznačnoj interpretaciji nastojeći zadržati tajnovitosti i proturječnosti kompleksnih fenomena poput smrti i Boga.

Roman je prevela Vesna Salomonsen.

image

Isijavanje, Jon Fosse

/Ljevak

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu (Norveška). Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu. Na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Piše prozu, poeziju, drame, eseje, kratke priče i knjige za djecu. Debitirao je 1983. godine romanom Crveno, crno.

Prva Fosseova drama I rastati se nećemo nikada premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika. Danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena.

Izdvojili su iz kritika: „Jon Fosse podsjeća čitatelja koliko je naša stvarnost čudesno lijepa i bolna u isti mah.“ (Live Lundh, Morgenbladet), „U Isijavanju Jon Fosse književno lako i vješto spaja uzvišeno sa zemaljskim. Ne očekujte od Fossea nepogrešive istine ni biblijsku kadencu. Iskustvo Isijavanja je ponizno i iluminacijsko.“ (Luke Warde, Sunday Independent), „Jon Fosse napisao je kratko remek-djelo o smrti. Isijavanje je jednostavno velika književnost.“ (Marius Wulfsberg, Dagbladet),„Isijavanje je lijep primjer Fosseovog dara za prikazivanje poroznih psiholoških stanja.“ Rónán Hession, Irish Times

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:25