RAZBIJANJE MITA

Nova analiza tekstova pokazala: Freud uopće nije bio toliko opsjednut seksom kao što se vjeruje!

Revidirano englesko izdanje Freudova ključnog djela, ”Tumačenje snova”, iznosi prekretničke spoznaje

 Photo12 Via Afp
Novo izdanje njegovih teorija o snovima tvrdi da je koristio riječ "seksualnost" da bi opisao bilo koju ugodnu aktivnost

Pogrešna interpretacija Sigmunda Freuda dovela je do široko rasprostranjenog mišljenja da je Freud vjerovao da erotski nagon stoji iza većine ljudskog ponašanja.

Revidirano englesko izdanje Freudovog ključnog djela, "Tumačenje snova", znanstvenika Marka Solmsa, najavljuju, ispravit će neke pogreške u prijevodu s ciljem da osporit zabludu vezanu uz Freuda.

Standardni engleski prijevod Freuda Jamesa Stracheya tiskan je 1950-ih i 1960-ih godina. Sada je Solms, govornik njemačkog jezika koji je odrastao u Namibiji, gdje se još uvijek govori stariji oblik jezika, uklonio pogreške i riječ "seksualno" stavio u kontekst. "Ispravljao sam neke pogreške: Strachey je bio u poznim godinama i slabo je vidio. Također sam promijenio neke tehničke termine koji su sada zastarjeli i dodao sam neke eseje, predavanja i druge tekstove koji nisu bili u Stracheyevoj verziji," objasnio je Solms.

"Freud je imao vrlo široko razumijevanje seksualnosti", rekao je Mark Solms, poznati južnoafrički psihoanalitičar i neuropsiholog. "Za njega je svaka aktivnost koja je sama po sebi bila traženje užitka – sve što se radi samo u svrhu užitka, za razliku od onoga što se radi u neku praktičnu svrhu – bila ‘seksualna‘.

Ponašanje beba koja sisa lutku, ili djeteta koje šutira loptu, ljulja na ljuljački, Freud je opisao kao "seksualno", što je njemu značilo da su bili čisti izvori užitka.

image

Sigmund Freud snimljen 1926. godine

Ferdinand Schmutzer/Apa-picturedesk Via Afp

"No, to je proširilo riječ toliko daleko izvan uobičajene uporabe da je dovelo do značajnog pogrešnog razumijevanja njegovih teorija. I sam je Freud u poznim godinama njegova života to priznao.", rekao je Solms.

Prije stotinu godina Freudove teorije o seksualnim porivima, značenju snova i borbi za emocionalnu slobodu potaknule su rođenje nadrealizma, nadahnuvši umjetnost Salvadora Dalíja, Renéa Magrittea i Giorgia de Chirica te utemeljitelja pokreta, André Bretona, koji 1924. piše Manifest nadrealizma. No, i ti su umjetnici, tvrde sada znalci, pogriješili u shvaćanju Freuda. "Nitko od njih nije shvaćao da je Freud prilično konzervativan gospodin i da nije dijelio njihove revolucionarne društvene sklonosti," komentirao je Solms.

"I Freudov ukus za umjetnost također je bio vrlo konzervativan. Freud je Dalija opisao kao -fanatika."

Neki Freudovi radovi pogrešno su korišteni kao podrška radikalnim idejama nadrealizma, tvrdi Solms. Daleko od promicanja "anarhije" i seksualnog oslobođenja, Freud je bio društveno konzervativan mislilac koji je želio vratiti red, a ne osporavati konvencije.

Cijelo Solmsovo revidirano standardno izdanje, ep od 24 sveska, naručilo je Britansko psihoanalitičko društvo kako bi se obilježila 50. godišnjica objavljivanja posljednjeg dijela Freudovih djela, a bit će objavljen u Britaniji u Freud muzeju u Londonu 19. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:02