GORNJOGRADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

NICK CAVE OTVARA FESTIVAL NA KAJKAVSKOM Nagradu 'Zvonimir Milčec' osvaja Boro Radaković

Borivoj Radaković
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Ove godine svoj peti rođendan slavi zagrebački Gornjogradski književni festival, koji se otvara u vili Arko, na vrhu Basaričekove ulice u prostoru koji koristi Hrvatsko društvo pisaca.

Festival se pod sloganom 'Događaj koji organiziraju pisci za pisce' odvija u neformalnom duhu, u skladu s tihim šarmom Gornjeg grada.

Otvorenje festivala, već sutra u 18 sati, popratit će tako Tomislav Pletenac s zagrebačke etnologije izvedbom svojih prepjeva balada Nicka Cavea na kajkavskom. Radi se o po mnogočemu zanimljivom projektu 'Kaj Kejv', koji je prof. Pletenac u Zagrebu nedavno predstavio nastupom u Tvornici kulture.

Nakon otvorenja program se seli u obližnji Cinkuš (Mletačka 8), gdje će se održati književna večer.

U subotu 25. studenog program se nastavlja 'Proznim prijepodnevom', koje (nota bene!) započinje u podne u prostoru kavane Knjiga i kava (Jurišićeva 5), na istom mjestu kojeg je svojedobno otvorio Zvonimir Milčec. Tamo će se u 14 sati održati dodjela književne nagrade koja nosi ime ovog ikoničnog zagrebačkog pisca.

Tri godine nakon Milčecove smrti, Književnu nagradu Zvonimir Milčec primit će ovogodišnji laureat Borivoj Radaković.

Boro Radaković, među čijim romanima je svakako najpoznatiji 'Sjaj Epohe', zapamćen je i kao autor kultne "navijačke" kazališne predstave 'Dobro došli u plavi pakao', a ovih dana radi na novom romanu 'Poremećeni snovi Siniše Bužeka'.

Uredništvo festivala čine Dražen Katunarić, Dalibor Blažina, Nera Karolina Barbarić, Boris Perić, Ana Milčec i Marijan Grakalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:30