DAMIR HOYKA

Naš proslavljeni fotograf napisao roman za djecu: ‘Svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim‘

Fotograf Damir Hoyka predstavio roman za djecu Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment
 Ranko Suvar/Cropix
Riječ je o prvom iz serije romana o djevojčici Tizi Enili, koja s roditeljima živi u izmišljenom gradu Gea na istoimenu otoku

Naš proslavljeni fotograf i umjetnik Damir Hoyka napisao je svoj prvi roman za djecu, pod naslovom "Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment". Riječ je o prvom iz serije romana o desetogodišnjoj djevojčici Tizi Enili, koja s roditeljima, vrhunskim znanstvenicima, živi u izmišljenom gradu Gea na istoimenu otoku.

- Tizi pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija čovječanstvu omogućiti napredak i kvalitetniji život. Kod djece se naprednim edukativnim metodama otkrivaju i razvijaju individualne sposobnosti. Radnja romana u kojem Tizi prolazi pustolovinu života, događa se u alternativnoj sadašnjosti i kritički se bavi aktualnim temama - od uništavanja Zemlje zbog profita, do razvoja umjetne inteligencije. Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim - rekao je o romanu njegov autor Damir Hoyka.

image
Damir Hoyka predstavio roman za djecu Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment
Ranko Suvar/Cropix

Roman je namijenjen djeci i mladima u dobi od 7 do 18 godina, no pisan je tako da je zanimljiv i starijim čitateljima. Hoyka, podsjećamo, iza sebe ima nekoliko književnih djela, između ostalih i roman "Xavia", koji je 2009. godine dobio nagradu SFERA za najbolji znanstveno-fantastični roman.

image
Zoo Zagreb

- "Pustolovine Tizi Enili" edukativno je i zanimljivo štivo za mlade čitatelje, otvorena i znatiželjna uma, spremne na avanturu, putovanje kroz povijest čovječanstva u budućnost, učenje kroz zabavu i igru. Djevojčica Tizi Enili potaknut će djecu i mlade da otkrivaju vlastite potencijale, preuzmu odgovornost i budu nove generacije koje imaju "misiju": napredak čovječanstva i kvalitetniji život - napisala je o romanu Snježana Krpes, komparatistica književnosti, urednica dječjih knjiga i jedna od autorica pogovora Hoykina romana za mlade.

image
'Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment'
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:22