LABIRINT NEČOVJEČNOGA

Nakon optužbi za plagijat u osvit Drugog svjetskog rata nestaje bez traga, a rukopis pada u zaborav…

Najskrovitiji spomen na ljude

 Fraktura/
Knjigu ‘Najskrovitiji spomen na ljude‘ senegalskog autora Mohameda Mbougara Sarra, objavila je nakladnička kuća Fraktura. Prati mladog pisca Diéganea dok otkriva tajnu kultne zabranjene knjige

Što ste spremni učiniti da pronađete svoj predmet žudnje? I koja je cijena te potrage? Roman Najskrovitiji spomen na ljude senegalskog autora Mohameda Mbougara Sarra, koji je objavila nakladnička kuća Fraktura, prati mladog pisca Diéganea dok otkriva tajnu kultne zabranjene knjige Labirint nečovječnoga. U prijevodu Ursule Burger, tumače iz Frakture; "Najskrovitiji spomen na ljude pokazat će vam budućnost književnosti. Od Francuske do Senegala, na dramatičnoj pozornici 20. i 21. stoljeća, ovaj roman neraskidivo povezuje sudbine dvojice tamnoputih autora: Diéganea, opsjednutog rukopisom Labirinta nečovječnoga, koji želi napisati svoj veliki roman, i T.C. Elimanea, autora Labirinta, koji nakon optužbi za plagijat u osvit Drugog svjetskog rata nestaje bez traga, a rukopis pada u zaborav…

Diéganeova potraga za karizmatičnim Elimaneom pretvara se u potragu za sobom, za vlastitim mjestom i glasom u društvu još uvijek snažno obilježenom rasizmom.

Mohamed Mbougar Sarr ovim naslovom zaslužio je prestižnu Prix Goncourt, postavši jedan od najmlađih dobitnika nagrade i prvi dobitnik iz supsaharske Afrike, a dodijeljeno mu je i prvo hrvatsko izdanje nagrade Goncourt. Baš kao i bestseleri Ime ruže Umberta Eca i Sjena vjetra Carlosa Ruiza Zafóna, Najskrovitiji spomen na ljude frenetična je potraga za knjigom koja može promijeniti sve. No, to je i jedinstvena priča o strasti prema pisanju, odnosu Afrike i Zapada i identitetu.

Ostvaren kao kolaž dnevničkih zapisa i novinskih članaka, roman raskošnim jezikom te efektnim izmjenama stila i ugođaja otvara važna društvena pitanja – o politici i ekologiji, seksualnim i autorskim pravima. Osim toga, posreduje snažnu emociju Diéganeove potrage, koja tako postaje potraga svake čitateljice, čitatelja i čovjeka.

Najskrovitiji spomen na ljude roman je za sve one koji u književnosti traže iskustvo života i pritom ne pitaju za cijenu.

Što ste spremni učiniti da pronađete svoj predmet žudnje? I koja je cijena te potrage?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:38