HANIF KUREISHI

Nagrađivani pisac završio u bolnici: ‘Ne mogu pomaknuti ruke i noge, pitanje je hoću li ikad više moći hodati‘

Hanif Kureishi 

 Primo Barol/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP
Nakon što je 26. prosinca u Rimu pao tijekom šetnje od Piazze del Popolo do Ville Borghese, imao je i operaciju kralježnice

Britanski pisac Hanif Kureishi (68) rekao je u petak da se nalazi u bolnici u Rimu nakon što je pao na ulici te da ne može pomicati ruke ni noge. Britanski dramatičar, romanopisac i filmaš - najpoznatiji po djelima "Buddha iz predgrađa" i "Intima" - na Twitteru je napisao da se liječi u Sveučilišnoj bolnici Gemelli u glavnom gradu Italije. Kureishi je rekao da je 26. prosinca u Rimu pao tijekom šetnje od Piazze del Popolo do Ville Borghese.

“Nagnuo sam se naprijed i glava mi je pala među noge. Probudio sam se nekoliko minuta kasnije u lokvi krvi, vrat mi je bio u groteskno iskrivljenom položaju, moja žena bila je na koljenima pored mene”, napisao je Kureishi.

"Vjerovao sam da umirem. Vjerovao sam da imam još tri udisaja”, dodao je.

“Nekoliko dana bio sam duboko traumatiziran. U bolnici sam. Ne mogu pomaknuti ruke i noge. Ne mogu se počešati po nosu, telefonirati ili se sam hraniti", nastavio je pa dodao kako je imao operaciju kralježnice. Rekao je da je posljednjih dana osjetio manja poboljšanja te da će uskoro započeti s fizioterapijom i rehabilitacijom.

"U ovom trenutku nije jasno hoću li ikad više moći hodati ili hoću li ikad moći držati olovku”, rekao je.

Kureishi je poznat po tome što se u svojim knjigama bavi teškim temama, uključujući složenost odnosa i marginalizaciju manjinskih skupina.

Godine 1990. objavio je svoje najpoznatije djelo, "Buddhu iz predgrađa", koje je osvojilo nagradu Whitbread za najbolji prvi roman i kasnije je adaptirano za BBC-jevu televizijsku seriju sa soundtrackom Davida Bowieja.

Roman prati biseksualnog britanskog južnoazijskog lika po imenu Karim Amir dok istražuje klasu, etničku pripadnost, seksualnost i kulturu u Londonu kasnog 20. stoljeća. Knjiga je poluautobiografska i oslanja se na brojna Kureishijeva vlastita iskustva odrastanja u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:59