'CUM GRANO SALIS'

NAGRADA MEŠA SELIMOVIĆ Lovrenović ipak nagrađen unatoč prljavoj kampanji

 Darko Zabuš
Žiri je pokazao svoju nezavisnost, ali ostao je gorak ukus zbog progona nepoželjnih i nepodobnih

Roman "Nestali u stoljeću" bosanskog i hrvatskog pisca Ivana Lovrenovića dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman 2013. napisan na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Nagradu mu je u subotu, na zatvaranju 14. književnih susreta Cum grano salis u Tuzli, uručio tuzlanski načelnik i pokretač susreta, i sam pisac, Jasmin Imamović.

Obrazloženje žirija, u kojem su ove godine bili pisci Hadžem Hajdarević, Ahmed Burić, Enes Karić i prošlogodišnji dobitnik nagrade Milorad Popović, pročitala je predsjednica žirija, spisateljica i profesorica književnosti Julijana Matanović.

Knjiga "Nestali u stoljeću" objavljena je u rujnu 2013. u Frakturi i predstavljena na prošlogodišnjem Festivalu svjetske književnosti. Za nagradu ju je nominirao selektor za BiH, sarajevski pjesnik, profesor i književni tumač Marko Vešović.

Ivan Lovrenović (u sredini) na dodjeli nagrade (foto: Darko Zabuš)

I ovogodišnja nominacija, protekla je, na žalost, uz skandal. List Oslobođenje poveo je besprimjerenu kampanju protiv Ivana Lovrenovića, ustvrdivši unaprijed kako će upravo on dobiti nagradu, te kako po mišljenju neimenovane, vjerojatno i nepostojeće "književne kritike", Lovrenovićeva knjiga nije roman. Žiri je, ipak, pokazao svoju nezavisnost, ali ostao je gorak ukus zbog progona nepoželjnih i nepodobnih. (A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:15