GORANOVO PROLJEĆE

Miroslav Kirin nagrađen je Goranovim vijencem, a najbolja je mlada pjesnikinja Silba Ljutak i njezina ‘Kuća na otoku‘

Miroslav Kirin

 /Goranovo Proljeće
Festivalski programi odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka

Bliži se Goranovo proljeće. Kako su najavili: "ajvažniji hrvatski i jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu posvećen je živim pjesničkim glasovima – domaćim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni na Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu. Festivalski programi odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka.

Nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. Dodijelit će se nagrade Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu i Goran za mlade pjesnike.

"U suradnji sa studentima Muzičke akademije premijerno ćemo izvesti vokalno-instrumentalne kompozicije na stihove Gorana Kovačića. Premijerno prikazujemo i videoportrete ovogodišnjih laureata, koje su snimili studenti ADU-a. Zajedno sa studentima glume izvodimo program Goran u gradu!, u sklopu kojega ćete, za vrijeme trajanja festivala, poeziju slušati i na gradskim ulicama i trgovima. S pjesničkom karavanom putuje, čita, svira i pjeva kultni slovenski kantautor Zoran Predin, dok je za pjesničko-muzičke improvizacije zadužen glazbeni kolektiv OAZA", poručuju.

Ulaz je na sve festivalske programe besplatan.

Među sudionicima su Dražen Katunarić, Miroslav Kirin, Silba Ljutak, Enes Kišević, Andrijana Kos-Lajtman, Ivica Prtenjača. Osim iz Hrvatske, sudionici dolaze i iz Češke, Kine, Rumunjske, Turske, Francuske, Mađarske, Hondurasa, Poljske, Italije, SAD-a, Slovenije, Bugarske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Festival otvaraju velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića. Prikazat će dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Minikoncert odsvirat će legendarni slovenski kantautor Zoran Predin (srijeda, 20. 3., 19 h, Zagrebačko kazalište lutaka, Ulica baruna Trenka 3, Zagreb).

Drugi dan započinju dodjelom nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će pratiti glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a Ivan Goran Kovačić (četvrtak, 21. 3., 12 h, Dom kulture Lukovdol, Lukovdol).

Na rasporedu je i program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s četrdesetak partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno (ćetvrtak, 21. 3., 18.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, Rijeka).

Predstavlja se knjiga Zorana Predina Bezgrešna, koja se upravo pojavila u izdanju Frakture. Uz autora, sudjeluju prevoditeljica Jagna Pogačnik i Marko Pogačar (četvrtak, 21. 3., 19.30 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, Rijeka).

U petak slijedi i veliko čitanje u Rijeci. Uz ovogodišnje laureate nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih, s četiri kontinenta (petak, 22. 3., 19 h, Dvorana Mjesnog odbora Kozala, Volčićev trg 2, Rijeka).

Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju.

Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo minikoncert zadužen je glazbeni kolektiv OAZA (subota, 23. 3., 19 h, ADU, scena F22, Frankopanska ulica 22, Zagreb).

image

Silba Ljutak

/Goranovo Proljeće

Nagrade

Goranov vijenac

MIROSLAV KIRIN

Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu Iskopano (2012.), slikovnicu Zimska potraga (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman Album (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza Babanija (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin. S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju. Godine 2022. objavio je i Nezavršeno putovanje – čitanku iz suvremene kineske poezije za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

"Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo", stoji u obrazloženju (Davor Šalat).

Goran za mlade pjesnike

SILBA LJUTAK

Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama Normalna raspodjela dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka Kuća na otoku na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik. Tu i tamo malo fotka.

"Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa. O nagrađenom rukopisu odlučivao je žiri u sastavu: Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan. Žiri je kao pobjednički jednoglasno izabrao rukopis pjesnikinje Silbe Ljutak naslovljen Kuća na otoku.

Kuća na otoku iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. (…)Kuća na otoku svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: "ja sam početni stadij rasta/iz nečega u nešto drugo/proklijala sam na zubatom Suncu", stoji u obrazloženju (Sanja Baković).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:11