Milena Marković

Milena Marković: ‘Žensko sam, živim kao žensko. Ali, kada pišem, ja sam čudovište‘

Milena Marković je šesta žena s NIN-ovom nagradom, od 68 dobitnika. Knjiga ”Deca” žanrovski je hibrid poeme i romana u stihovima, furiozno, ingeniozno sagrađenog teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim – točke. Na kraju. Poemom dominiraju djeca, koja se pojavljuju u svojem doslovnom i metaforičkom obliku.

 Pedja Milosavljevic/Cropix
Beogradska književnica dobila je NIN-ovu nagradu za svoj roman ‘Deca‘. ‘Uvijek sam ogoljena u svojim knjigama i dramama‘ kaže

Pjesme Milene Marković otkrio sam kao student i njezine zbirke sam htio kupiti odmah - i sada! Naručivao sam ih od svih mogućih i nemogućih slučajnih putnika na relaciji Zagreb - Beograd. Te sam zbirke redovito poklanjao onima koje sam volio i onima koje sam mislio da volim. Onima na koje sam bio ljut i onima na koje sam mislio da sam ljut. Ženama koje sam htio da se ugledaju na nju, na taj čaroban lirski subjekt koji je uspostavila i kojemu daje život već više od 20 godina. Taj je subjekt pametan, hrabar, neiskompleksiran, drčan, bahat, sjetan, umoran, uplašen, veseo, ali nije patetičan, nije dosadan, nije čemeran. Uh, kako ga volim!

A sad ozbiljna biografija: Milena Marković je šesta žena s NIN-ovom nagradom, od 68 dobitnika. Napisala je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:37