Sa(n)jam knjige

Među glavnim adutima otvaranja su veliki pjesnik Petar Gudelj i ikona Pule Marija Vareško

Tiskovna konferencija
 Manuel Angelini
Sva događanja u Puli bit će u prostorima bivše tvornice Arena trikotaža, a programi će se odvijati u obližnjem Shipyard Pubu

Čak 50 različitih programa očekuje ovogodišnje posjetitelje prvog ljetnog Sajma knjige u Istri koji se u Puli otvara 4. lipnja i traje 10 dana. Sva događanja za razliku od prijašnjih sajmova knjige koji su se održavali u prosincu, ovaj put bit će u prostorima bivše tvornice Arena trikotaža, a programi će se odvijati u obližnjem Shipyard Pubu.


Kako je najavila direktorica sajma Magdalena Vodopija, glavni aduti svečanog otvaranja su veliki hrvatski pjesnik Petar Gudelj, ikona Pule Marija Vareško te poetsko-glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan i glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia, a otvorenje će voditi glumica Dijana Vidušin. Oni će izvesti glazbeno-poetski dijalog naslova “Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo” posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže.

Isto tako, na otvaranju će prisustvovati Marija Vareško, vrhunska modistica te nekad reprezentativne tvrtke nagrađena za svoj rad s više od 30 priznanja. Prema sjećanjima dobrih poznavatelja tadašnjih prilika, Arena trikotaža bila je radikalno ženska firma čijim halama su u isti glas odzvanjali buka strojeva i pjesma nevjerojatno lijepih i sretnih žena. Jedna od njih bila je i modna kreatorica Vareško koja je titulu ikone te firme i grada Pule zaslužila predanim radom kao šefica modelarnice - srca svake trikotaže.

- Velika je trema u svima nama nakon godinu i pol dana doći pred publiku i biti pred svojim autorima. Jako smo uzbuđeni. Raditi Sajam na temeljima radničke Pule i ženske moći našeg grada bila je privilegija i izazov te zahvala našim prethodnicama koje su ovdje vrijedno radile. Sad su tu knjige i izgledaju kao hommage velikog Majakovskog radništvu, kazala je Vodopija. Istaknula je da će pjesnikinje preplaviti sajam i da će se predstaviti nova lica Pule. Posebno smo sretni što Istru tako dobro možemo predstaviti kroz Čakavski sabor i Evelinu Rudan. Imat ćemo i puno performansa. Dva nam dolaze iz Zagreba, HNK iz Zagreba nam dolazi sa svojim glumcima i glumicama. Imat ćemo i puno muziciranja i sjajne pulske glazbenike od Daria Marušića do velike jazz scene u Puli koju predvodi Branko Sterpin. Veselit ćemo s eu više od 50 programa. Nije ovo mali sajam. Dostojno nastavljamo ono što radimo već 25 godina i sve ćemo počinjati s Doručkom s autorom koji ćemo započinjati u prostoru Shipyarda. A svi ostali programi održavat će se u dvorištu puba. Ovo je za nas bio najhrabriji potez i vodi ga hrabra ekipa. Morali smo u prosincu otkazati sajam šest dana prije njegova otvorenja. Tri puta u šest mjeseci pokušali smo dići sajam i morali smo odustati. Sada po prvi put imamo jedan ljetni sajam, kazala je Vodopija.


​Inače, sajam se pod sloganom “Di smo?” održava na čak 450 kvadratnih metara bivše tekstilne tvornice, a moći će se razgledati i kupiti oko 30.000 naslova u izdanju više od 250 nakladnika. Uz neizostavni “Doručak s autorom”, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lice Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju.​
Svi programi osim “Doručka s autorom” bit će u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba.


- Iako je broj publike ograničen, vjerujem da je u ovom momentu to jedno od najvećih, ako ne i najveće gledalište u Hrvatskoj. “Doručak s autorom” održavat će se u unutrašnjem prostoru Shipyarda, koji može primiti 50 ljudi. Rezervacije mjesta su moguće putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.”, istaknula je Emina Popović Sterpin, glavna producentica Sajma.

Voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri Vlatka Balinčić najavljuje najnovija i najbolja izdanja hrvatskih izdavača te popuste na kupnju knjiga u iznosu do 70 posto.
- Do sajamske knjižare stiže se kroz poeziju i glazbu. Na ulazu u Arena trikotažu slavimo zelenilo svijeta i kroz knjišku tržnicu dolazi se u Histricu. Knjige autora Sajma vode do književnosti i publicistike, u svijet dječjih knjiga pa sve do umjetnosti i stripa, zaključila je Balinčić.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:51