Metafora života

Marku Greguru za knjigu o češkom doseljeniku Vošickom, suradniku Krleže, uručena nagrada Fric

Marko Gregur
 Boris Kovačev
Riječ je o romansiranoj biografiji izdavača-entuzijasta koji je 20-ih godina prijateljevao s Krležom

Književna nagrada Fric dodijeljena je Marku Greguru za roman "Vošicki" - romansiranu biografiju Vinka Vošickog, izdavača-entuzijasta koji je 20-tih godina 20. stoljeća prijateljevao s Miroslavom Krležom, po čijem pak nadimku Fric nagrada i nosi ime.
Svečana dodjela nagrade priređena je u petak navečer u Hrvatskome narodnom kazalištu i u skladu s epidemiološkim preporukama s ograničenim brojem gostiju, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a mogla se pratiti na Facebooku.
Nagrada Fric dodjeluje se za najbolji premijerni naslov fikcijske proze. Uz roman "Vošicki" Marka Gregura, koji je objavio nakladnik Hena.com, u uži izbor za nagradu ušli su i naslovi - "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića (Buybook), "Meho" Almina Kaplana (V.B.Z.), "Odlazak" Andreja Nikolaidisa (Buybook), "Mladenka kostonoga" Želimira Periša (OceanMore) i "Plivač" Ivice Prtenjače (V.B.Z.).


Nagradu Fric u iznosu od 75 tisuća kuna dodjeljuje tjednik "Express",.
Sve naslove kratko su prije objavljivanja laureta predstavili povjesničar Hrvoje Klasić, predsjednica prosudbenoga žirija, novinarka i urednica Biljana Romić, te književna kritičarka Jagna Pogačnik.


Laureat Gregur posvjedočio je kako će ovaj trenutak sigurno pamtiti i zbog činjenice da je nagrađen za roman koji je književni spomenik nepravedno zaboravljenom Vošickom.
Također, smatra kako se zbog ove nagrade koja nosi ime po nadimku Miroslava Krleže, taj veliki književnik "vraća" u Koprivnicu u kojoj mu je suradnik bio češki doseljenik Vinko Vošicki koji se u Koprivnicu doselio 1909. Neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio Vošicki je, podsjetio je Gregur, objavljivao Krležina djela, a bio je šire poznat po objavljivanu romana Karla Maya.

Romić je pak u obazloženju nagrade, među ostalim, rekla da roman "Vošicki" ne opisuje samo činjenične povijesne okolnosti u kojima se zbivao jedan mogući život nego ispisuje metaforu svih naših malih života na krivulji društvenih i povijesnih sukoba koji nas potresaju do srži, ruše kuće naših želja, nakana i ideala, čvrsto nude rezignaciju kao tlo, a knjigu kako materijalni i fikcionalni spas.

Marko Gregur završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski studij odnosa s javnošću i medija na Visokoj školi za odnose s javnošću i studij medija Kairos (VERN) te specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.
Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada "Ivan vitez Trnski", "Ulaznica" te nagrada "Prozak" za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti.
Među ostalim, objavio je i romane "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz" (Hena com, 2018.) i "Mogla bi se zvati Leda" (Hena com, 2018.), a pokretač je festivala "Alpe Jadran Festival mladih pisaca".
Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Crvena voda" Jurice Pavičića i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:07