John le Carre

Majstor špijunskih romana bio je toliko bijesan zbog brexita da je uzeo irsko državljanstvo

 Jon Enoch/Eyevine/Profimedia
Njegov sin Nicholas rekao je za BBC da je Le Carre bio razočaran modernom Britanijom

John le Carre, britanski majstor špijunskih romana iz doba hladnog rata, bio je toliko razočaran 2016. kada su njegovi sugrađani glasali za brexit da je odlučio uzeti irsko državljanstvo nedugo prije smrti.
Pravim imenom David Cornwell, John le Carre otkrio je da ima irske korijene i stekao irsko državljanstvo lani prije nego što je umro u dobi od 89 godina.
Njegov sin Nicholas rekao je za BBC da je Le Carre bio razočaran modernom Britanijom, a posebno ga je pogodila odluka Britanaca da glasaju za izlazak iz Europske unije što ga je nagnalo da zatraži irsko državljanstvo.
Na jednoj fotografiji Le Carre se smiješi umotan u irsku zastavu.
Le Carreovi romani oslikavaju postimperijalnu Britaniju - i njezine špijune - kao nekompetentan, bezobziran i često korumpiran svijet, a iz posljednjih romana izbija sve veći bijes zbog vanjske politike kakvu vode Sjedinjene Države i postupanje moćnih korporacija.
Kad je riječ o brexitu, Le Carre doista nije štedio kritike i usporedio je odluku o izlasku svoje domovine iz Europske unije sa Sueskom krizom iz 1956. koja je potvrdila gubitak globalne moći postimperijalne Britanije.
"To je bez sumnje najveća katastrofa i najveća glupost koju je Britanija počinila od invazije na Suez", rekao je Le Carre o brexitu. "Britanci ne smiju nikoga drugoga kriviti do sebe samih - niti Irce, niti Europljane".
"Za mene je zastrašujuća tadašnja ideja da pristup najvećem sindikatu na svijetu zamijenimo pristupom američkom tržištu", rekao je.
Na referendumu 23. lipnja 2016. za izlazak iz EU glasalo je 17,4 milijuna Britanaca ili 51,9 posto, a 16,1 milijun glasača ili 48,1 posto glasalo je za ostanak.
Zagovornici vide u brexitu bijeg od francusko-njemačkog projekta koji je po njima osuđen na propast dok SAD i Kina napreduju.
Protivnici brexita tvrde da će to oslabiti Zapad i dodatno smanjiti britanski globalni utjecaj, osiromašiti Britance i njihov kozmopolitizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:59