Kvadratura

Krunoslav Jajetić: Naftni inženjer čiji Šareni dućan godišnje izdaje sedam knjiga i tri ploče

Krunoslav Jajetić

 Ivan Posavec/
"Kao klinci, studenti, smo se spominjali, da budemo u penziji imali dućan s pločama. Evo, sad bu tako i ispalo", kaže Kruno čija je izdavačka kuća do sada objavila 246 knjiga i stripova

Šareni dućan prvo je devedesetih godina krenuo kao trgovina, a onda je, netom prije koncerta Nicka Cavea u Zagrebu, postao i izdavačka kuća. "Prva knjiga nam je bila King Ink II, a onda smo dogodine naručili od Darka Glavana i Hrvoja Horvata da naprave knjigu o Rolling Stonesima, pred koncert na Hipodromu." Šareni dućan se vezao uz pop kulturu, Elmore Leonardov Rum Punč izdali su uz Tarantinov film, no Kruno je nakon toga krenuo s bibliotekama naslova na kojima je odrastao. Nizao je Salingera, Maurovića, Kerouaca, Calvina, Huntera S. Thompsona, Bukowskog i mnoge druge, a u zadnje vrijeme bacio se na Orwella. Ukupno, 246 knjiga i stripova.

Krunslav Jajetić je studirao u Zagrebu osamdesetih, tada je bio urednik deska u Poletu, u redakciji Cice Kustića. No i prije se bavio novinarstvom. Prvi je intervjuirao Haustore za List omladine u Koprivnici, a na lokalnom radiju puštao je Djevojke u ljetnim haljinama s trake, prije singlice.

Kao muzički šmeker devedesetih je za Blind Dog Records izdavao Messerschmitte, Borghesiu i Lolu v. Stein. Danas je Blind Dog pod-etiketa Šarenog dućana koja je iznijela Live Haustora iz Kulušića 1981., pa Električni orgazam, Elvisa J. Kurtovića i rane snimke Majki.

Šareni dućan nedavno je objavio zbirku priča Kralj u žutom Roberta W. Chambersa, inspiraciju prve sezone serije True Detective, a slijedeći je opet Bukowski, Ispovijedi zajebanog pjesnika, njegovi zaboravljeni i zagubljeni tekstovi i intervjui. "Od ploča spremamo KC rock 22, duplu kompilaciju koprivničkih bendova, četrdeset godina nakon izdanja KC rock 82." Lijepa obljetnica koprivničkog paket aranžmana.

Kruno je inače naftni inženjer, s desetak godina rada u INA-i, nakon čega se vratio prvim ljubavima, knjigama i muzici. "Šareni dućan izdaje sedam knjiga i tri ploče godišnje", kaže Kruno koji se nikada ne žali, iako su naklade knjiga sve skromnije. "Kao klinci, studenti, smo se spominjali, da budemo u penziji imali dućan s pločama. Evo, sad bu tako i ispalo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:21