KNJIŽEVNE PREPORUKE

Književni klasik o ‘ugovoru s vragom‘, roman o obračunu s rasizmom na jugu SAD-a...

Klaus Mann

 Horst Maack/akg-images/profimedia/Horst Maack/akg-images/profimedia
Od analize stanovništva i energije do utjecaja tehnologije na naš planet, Smil pruža uvjerljive i prosvjetljujuće uvide...

Klaus Mann

Mefisto

Novo izdanje klasika Klausa Manna objavljenog 1936. u egzilu, koji njemačko izdanje doživljava tek nakon autorove smrti, o glumcu koji vođen željom za moći i slavom sklapa "ugovor s vragom" odnosno nacističkom vlašću. (prev. Vera Čičin Šain, Petrine knjige)

image

Klaus Mann

Petrine Knjige/

Percival Everett

Drveće

Roman koji pruža upečatljiv i duhovit obračun s rasizmom i predrasudama na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Radnja se odvija u gradiću Moneyju, u Mississippiju, mjestu povijesno poznatom po linču Emmetta Tilla 1955. godine. (prev. Tatjana Radmilo, Hena com)

image

Percival Everett

Hena Com/

Bora Ćosić

Profane

Zbirka pjesama nastala tijekom lockdowna u Berlinu kao svojevrsni pjesnički dnevnik, 2020. godine. Zbirku čini 70-ak pjesama, odreda pisanih kolokvijalnim jezikom, ludički, u katrenima s ukrštenom rimom, što je uz ostalo i vrhunska demonstracija zanata. (HDP)

image

Bora Ćosić

Hdp/

Robert Seethaler

Kavana bez imena

Dvadeset godina nakon rata, Beč je veliko gradilište, u zraku se osjeća duh novog vremena koji će i mladog Roberta Simona ponijeti u poslovnu avanturu. Na nagovor odvaži se preuzeti lokal u bečkoj četvrti Leopoldstadt i pretvoriti ga u kavanu... (prev. Željka Gorički, OceanMore)

image

Robert Seethaler

Oceanmore/

Vaclav Smil

Brojevi ne lažu

Fascinantno putovanje kroz statističke podatke i analize koje razbijaju uvriježena mišljenja o svijetu oko nas. Od analize stanovništva i energije do utjecaja tehnologije na naš planet, Smil pruža uvjerljive i prosvjetljujuće uvide. (prev. David Edel, Znanje)

image

Vaclav Smil

Znanje/

Lada Žigo Španić

Avanture na stazama kulture

Kritički eseji o fenomenima i osobnostima u zadnjih dvadesetak godina: o kritičkom pismu, aspektima analize književnoga djela u praksi, o radu kritičara i teoretičara poput Milivoja Solara, o mjestu i sudbini Ive Andrića u hrvatskoj kulturi i književnoj znanosti... (DHK)

image

LadaŽigo Španić

Dhk/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 18:14