KVADRATURA

Junaci njegovih katarzičnih poetskih drama kao da su izašli iz ‘Metastaza‘ i ‘Euforije‘

Espi Tomičić
 Ivan Posavec
‘Biografije protagonista, situacije u koje ih stavljam i teme kojih se dotičem bliske su i seriji i filmu‘, kaže Espi Tomičić

Espi Tomičić (25) novi je glas na domaćoj književnoj sceni. "Your Love Is King" poetska je drama koju je ovaj student dramaturgije objavio u izdanju MaMe, a koja je svoju koncertnu izvedbu početkom prošle godine imala u ZKM-u. Posrijedi je potresan dijalog s umirućom majkom.

"Ne zaboravi pokriti stopala" Tomičićeva je drama iz 2019. koja je svojevrsni prednastavak "Your Love Is King", a kao radiodrama svoju je premijeru imala krajem prošle godine. U obje drame mnogo je motiva koji se ponavljaju i nadopunjuju kroz likove koji se pojavljuju unutar jedne obiteljske priče - otac kriminalac, nasilni brat, protagonist koji se drogira, majka koja obolijeva i umire od raka i pripovjedač koji odbacuje obiteljske i socijalne okvire i nalazi svoj specifičan i nimalo lak put.
"Metastaze" i "Euforija" - dvije su osnovne asocijacije koje sam imala susrevši se s likovima i tematikom koju nam predstavlja Espi Tomičić.

- To mi je kompliment - kaže Espi.

- 'Euforija' mi je jedna od najboljih serija koje sam ikad pogledao, a uz 'Metastaze' sam odrastao. Biografije protagonista, situacije u koje ih stavljam i teme kojih se dotičem bliske su i seriji i filmu, to su teme koje me najviše zanimaju i kojima sam posvetio najviše vremena u pisanju i konzumiranju umjetnosti. Osim toga, 'Euforija' predstavlja sve ono što mene u likovima i stvaranju zanima, a posebno sam opsjednut adolescentima kao protagonistima i njihovim svijetom puberteta. Najčešće se radi o 'djeci ulice', koja odrastaju izvan nekih jasno zadanih obiteljsko-društvenih normi. Ono što čini jasnu distinkciju između mojih likova i likova u 'Euforiji' klasni je predznak tih klinaca. U 'Euforiji' se taj sloj ne obrađuje kroz glavne protagonistice; moji su likovi, pak, određeni nižom klasom iz koje kreću u svijet - objašnjava. Tomičić u svojoj kratkoj biografiji još navodi da je član feminističkog kolektiva fAKTIV i dečko iz kvarta. Trebalo bi još dodati - i autor od kojeg treba mnogo očekivati. q Pavica Knezović Belan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:57