PRIZNANJE ZA PISCA HRVATSKOG PODRIJETLA

Josip Novaković u finalu velike svjetske književne nagrade

Josip Novaković, pisac hrvatskog podrijetla trenutačno s kanadskom adresom, finalist je jedne od najprestižnijih svjetskih književnih nagrada Man Booker International. Uz Novakovića u konkurenciji je još devet autora.

Nagrada za opus

O važnosti nagrade dovoljno govori da su dosadašnji lauraeti bili Philip Roth, Alice Munro, Chinua Achebe i Ismail Kadare.

Priznanje se dodjeljuje svake druge godine živućem autoru bilo koje nacionalnosti za opus objavljen na engleskom ili dostupan u prijevodu na engleski, a dosad su među finalistima bili neki od najboljih suvremenih autora: Naipaul, Vargas Llosa, Le Carre, Tabucchi, Tournier, Kundera, DeLillo, Garcia Marquez, Grass, Rushdie, M. Atwood... Među finalistima 2009. bila je Dubravka Ugrešić.

Druga po jačini

- Ulazak u finale za nagradu, vjerojatno drugu po jačini u svijetu, iznenadio me, kao i to što sam uvršten među Kanađane. Sad me sve veće novine u Kanadi želi intervjuirati - istaknuo nam je Novaković koji danas živi u Montrealu gdje poučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia, a, kako kaže, poklopilo se da upravo dobiva trajnu dozvolu boravka, što je status na koji je čekao dvije godine.

Kanada je već druga zemlja u kojoj se nastanio. Josip Novaković, rođen u Daruvaru 1956. godine, naime, kao 22-godišnjak emigrirao je u SAD.

U bivšoj Jugoslaviji počeo je studirati medicinu, no u SAD-u je studirao psihologiju i filozofiju na Vassaru, a magisterij iz književnosti i teologije obranio na Yaleu i Sveučilištu Texas u Austinu. Dugi niz godina predavao je na američkim sveučilištima. Autor je romana “Prvi aprila”, prevedenog na desetak jezika, zbirki priča i eseja za koje je dobio niz uglednih američkih književnih priznanja.

Hrvatski prijevodi

Priče i eseje objavljivao je u brojnim magazinima i dnevnim novinama, uključujući i Jutarnji list. Kirkus Reviews proglasio ga je za jednog od najboljih američkih pisaca priča u zadnjih desetak godina.

Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča “Grimizne usne” i zbirka eseja “Tražeći grob u Clevelandu”, obje u izdanju Meandra, te u izdanju Algoritma roman “Prvi aprila” i knjiga “Radionica pisanja fikcije”, koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima.

Novaković dodaje kako je iznenađen time što je uvršten među finaliste i zato što je posljednje vrijeme knjige objavljivao kod malih izdavača. Doduše, treba napomenuti da je prije objavljivao kod velikog Harper Collinsa.

- Moj prijatelj novinar prije mjesec dana bio je u Los Angelesu i pričao je sa svojim redaktorom. U razgovoru je iskrsnulo moje ime, a on mu je na to rekao: “O, prijatelj ste s Josipom Novakovićom, on je u igri za veliku nagradu”. Naravno, nisam vjerovao, ali kad je agentica tražila da pošaljem fotografije za međunarodnu organizaciju, koje su potom pet puta odbijene uz obrazloženje da nisu dovoljno oštre, pomislio sam da je možda i u pravu - rekao nam je Novaković.

Mračan humor

Pisci koji su uz Novakovića u konkurenciji su: U. R. Ananthamurthy (Indija), Aharon Appelfeld (Izrael), Lydia Davis (SAD), Intizar Husain (Pakistan), Yan Lianke (Kina), Marie NDiaye (Francuska), Marilynne Robinson (SAD), Vladimir Sorokin (Rusija) i Peter Stamm (Švicarska).

Tko je od njih najbolji, odlučit će petoročlani žiri ( Christopher Ricks, Elif Batuman, Aminatta Forna, Yiyun Li i Tim Parks), a svatko od njih je bio nadležan za određeno zemljopisno područje. Na stranicama nagrade napominje se i kako odluka žirija da u prvi plan izbace pisce koji možda nisu toliko poznati široj javnosti otvara “bogatstvo mogućnosti čitateljima”.

Za Novakovića se, pak, ističe kako je prepoznatljiv po mračnom humoru, opisima nasilja te pisanju o ratu u Jugoslaviji i njegovim okrutnostima. Odluka žirija bit će poznata 22. svibnja u Victoria and Albert Museumu u Londonu, a laureatu će pripasti i šezdeset tisuća funti nagrade te pravo da odabere jednog prevoditelja koji će biti nagrađen sa 15 tisuća funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 06:08