PISAC U ZAGREBU

Jonathan Franzen: Dočekan kao rock zvijezda u dupke punom Vip clubu

 Nenad Dugi / CROPIX
Veliki intervju s Jonathanom Franzenom možete pročitati u subotnjem Magazinu Jutarnjeg lista

Trenutačno najpopularniji američki pisac, 53-godišnji Jonathan Franzen, autor “Korekcija” i “Slobode”, u posjetu je Zagrebu. Hrvatska, zemlja iz koje dolaze i roditelji njegove životne družice Kathryn Chetkovich, našla se na ruti koju obilazi s ekipom časopisa National Geographic za koji piše članak o pticama.

Franzen je pasionirani promatrač ptica, baš kao i glavni junak “Slobode” Walter Berglund koji ratuje sa svojim susjedima, vlasnicima mačaka, kada oni svoje ljubimce puštaju da slobodno šeću prirodom i pritom ubijaju ptice.

Devet godina

Tijekom boravka u Zagrebu Franzen je u društvu lokalnih ornitologa išao promatrati - djetliće.

Američki pisac u Zagreb je stigao u organizaciji nakladničke kuće V.B.Z. koja je dosad objavila četiri njegove knjige: osim “Slobode” i “Korekcija” domaća je publika u hrvatskom prijevodu imala prilike čitati i dvije knjige eseja - “Kako biti sam” i “Neumjerena zona”. Uskoro bi u njihovu izdanju trebao izaći i prijevod njegove nove zbirke eseja.

Vrhunac zagrebačkoga trodnevnog gostovanja bio je susret Jonathana Franzena s njegovim čitateljima, organiziran sinoć u Vip clubu Dražena Kokanovića na glavnom zagrebačkom trgu. Susret pred prepunim klubom protekao je u fanovskoj atmosferi usporedivom s gostovanjem rock-zvijezde. - Neprestano imam osjećaj da bih trebao nešto zapjevati - rekao je pisac komentirajući neobičan izbor jazz kluba za mjesto održavanja književne večeri.

S američkim hit-autorom razgovarao je pisac i anglist Borivoj Radaković koji na razočaranje svih nije bio dorastao zadatku te baš i nije znao što bi pitao sugovornika. Tako je, primjerice, neprestano prepričavao dijelove romana, premda mu je Franzen uporno govorio da to ne čini. Unatoč nervozi publike, zbog gužve i neadekvatnosti moderatora razgovara, Franzen je bio duhovit, zabavan i opušten pa su tako oni koji su došli vidjeti i čuti svoga omiljenog pisca dobili susret s jednom toplom i karizmatičnom osobom. Na sreću, bilo je i nekoliko zanimljivih pitanja iz publike poput onoga kako mu je bilo pisati prije uspjeha.

Autor “Slobode” na kraju je pročitao ulomak iz svoga najpoznatijeg romana u kojem njegova junaka, rock-zvijezdu Richarda Katza, intervjuira nadobudni klinac i tako je zaradio velik aplauz publike.

Ne voli Facebook

Franzen je, inače, u SAD-u nakon izlaska svoga četvrtog romana postao referentna točka za mnoga društvena pitanja. Svaki njegov komentar o novim tehnologijama ili drugim fenomenima modernog društva ažurno se komentira. I kod nas je odjeknuo Franzenov komentar o Facebooku koji je dao tijekom gostovanja na Hrvatskoj televiziji kada je tu popularnu društvenu mrežu jednostavno nazvao - glupom.

Istini za volju, taj njegov odgovor i nije toliko neočekivan ako se ima na umu da stvara na laptopu koji nema internetsku vezu, a ni dosad nije krio da novim tehnologijama i društvenim mrežama baš i nije oduševljen.

Veliki intervju s Jonathanom Franzenom možete pročitati u subotnjem Magazinu Jutarnjeg lista. S piscem smo razgovarali o obitelji kao središtu njegova spisateljskog interesa, promjeni u njegovu stilu, piscima koji su na njega utjecali, ali i o prijateljstvu s piscem Davidom Fosterom Wallaceom, depresiji, ljubomori između pisaca, o tome zašto je tajni obožavatelj Richarda Nixona, ali i kako to da je u trenutku očaja zbog spisateljske blokade razmišljao o tome da posvoji dijete. (P. K. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:03