‘TARGETIRAJU INTELEKTUALCE‘

Hrvatski P.E.N. ‘Oštro osuđujemo zastrašivanje naših kolega, pisaca, od strane crnogorskog premijera‘

Milorad Popović

 Darko Tomas/
Državno tužiteljstvo osumnjičilo je Sretena Vujovića da je, sudjelujući na mirnom građanskom prosvjedu 10. ožujka 2023., počinio kazneno djelo

Hrvatski P.E.N. centar izjasnio se u vezi prijetnji crnogorskim piscima.

"Nakon prijetnji predsjednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića i zastrašivanja pisaca Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa, tamošnje državno tužiteljstvo osumnjičilo je sada potpredsjednika Crnogorskog P.E.N.-a Sretena Vujovića da je, sudjelujući na mirnom građanskom prosvjedu 10. ožujka 2023., počinio kazneno djelo "ometanja službene osobe u vršenju službene radnje" za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora. Hrvatski P.E.N. centar osuđuje progon istaknutih crnogorskih pisaca i intelektualaca zbog javno izgovorenih stavova ili zbog mirnog demokratskog prosvjeda", poručuje predsjednik hrvatskog P.E.N. centra Tomica Bajsić.

Vujović je na saslušanju u Cetinju o spornom događaju izjavio:

"Dana 10. ožujka došao sam na najavljenu političku tribinu predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića kako bih u demokratskoj atmosferi izrazio svoje nezadovoljstvo njegovom izjavom u vrijeme događaja iz rujnma 2021. godine, kada je isti na sjednici u tzv. gluhoj sobi uputio ozbiljnu prijetnju smrću demonstrantima i prosvjednicima. Izgovorivši ‘Pa što ako pogine deset Crnogoraca ‘ ušao ke u zonu krivične odgovornosti, koja se prepoznaje kao ozbiljna prijetnja po životnu sigurnost građana", piše Antena M.

"U pisanom izjašnjenju dodao je i da je "u svojemu ponašanju i djelovanju na protestu postupao na potpuno ustavan i zakonit način i ne postoji nijedan dokaz, niti činjenica koji bi svjedočili drugačije od toga. U mom postupanju nema ni jednog jedinog čina ili radnje koji bi mogao biti kvalificiran ni kao prekršaj, a pogotovo ne kao biće bilo kog krivičnog djela. Koliko sam mogao vidjeti, jedino ugrožavanje Milatovića su izazvali članovi njegovog osiguranja, koji su ga, gurajući kroz masu, sapleli i od njega napravili žrtvu, bez ikakvoga razloga!", zaključio je Vujović u izjavi za Antenu M.

Akademik DANU i potpredsjednik Crnogorskog PEN Centra Sreten Vujović izjavio je, pisao je sredinom mjeseca Portal Analitika, da podnošenjem krivičnih prijava protiv njega i još sedam osoba sa Cetinja, zbog navodnog "pokušaja da se spriječi predsjednički kandidat Jakov Milatović da održi promotivni skup" - aktualna vlast u Crnoj Gori nastavlja targetiranje i progon intelektualaca i neistomišljenika.

image

Andrej Nikolaidis

Nikola Vilic/Cropix

"Ovo je nastavak i sprovođenje u djelo onoga što je Abazović već najavio targeirajući prethodno crnogorske intelektualce Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa. Sada sam, očigledno, ja na redu", rekao je Vujović za Antenu M.

"Svaka presuda, koja je izgleda već projektirana u kabinetu URE, za mene osobno predstavlja čast i doživljavam je kao odlikovanje prvog reda i to odlikovanje za patriotizam, ako ga ikad ustanove", poručio je Vujović, naglašavajući da glas razuma i otpora crnogorskih patriota ne mogu ugušiti, piše Portal Analitika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:16