Poznati pisac

Goran Vojnović: ‘Slabo razumijem opsesiju Slovenaca Dalmacijom i lošim dalmatinskim pjevačima‘

”‘Čefuri raus!‘ je bio moj pokušaj da progovorim o svijetu u kojem sam odrastao, o dijelu sebe koji me udaljavao od okoline, od drugih, koji me označio kao drugačijeg. Tako sam to bar tada doživljavao. Danas, možda, drugačije gledam na sebe. 

 Mirco Toniolo/Avalon/Profime/Mirco Toniolo/Avalon/Profime
‘Čefuri raus!‘ bili su fenomen veći od literature, ta knjiga se u Sloveniji, potom i šire, čitala na razne načine, čitali su je i oni koji knjige ne čitaju. ‘Đorđić se vraća‘ svojevrsni je nastavak ovog hit romana

Kako i u naslovu novog, u nas nedavno objavljenog romana "Đorđić se vraća" stoji, Goran Vojnović vratio se Marku Đorđiću, onom tinejdžeru iz ljubljanskog naselja Fužine, sinu došljaka iz Bosne, dečku koji je obećavajuće igrao košarku, a završio u problemima. Vojnović je, nakon trinaest godina, napisao nastavak knjige "Čefuri raus!". Marko je u ono vrijeme napravio nered, završio na policiji, otac ga je potom poslao baki i djedu, na preodgoj u Bosnu.

U novoizdanom "nastavku" Marko je deset godina stariji, 2017. je, i taj i takav Đorđić vraća se u ljubljanske Fužine. Život, naravno, nije ništa manje kompliciran i siv nego što je bio tamo gdje smo ga ostavili 2008. Dapače.

Dosad je u Sloveniji prodano, kaže Vojnović, između 3000...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:33