Annie Ernaux

Francuska autorica najveća je favoritkinja za ovogodišnjeg Nobela za književnost

 Ulises Ruiz/AFP/Profimedia
U Hrvatskoj je ovih dana objavljena njezina kultna knjiga "Godine", priča o više od šezdeset godina Francuske

Švedska akademija u četvrtak će objaviti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a među ovogodišnjim favoritima najviše se spominje Annie Ernaux. Jednoj od najvećih živućih francuskih autorica kladionice daju najveće izglede, a slijede kanadska pjesnikinja Anne Carson, japanski bestseler autor Haruki Murakami, ruska spisateljica Ljudmila Ulicka, kanadska spisateljica Margaret Atwood, gvadelupska spisateljica Maryse Condé i kenijski pisac Ngũgĩ wa Thiong'o.

U Hrvatskoj je inače upravo ovih dana objavljena njezina kultna knjiga "Godine", (naklada OceanMore, prevela Vlatka Valentić), priča o više od šezdeset godina Francuske koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma.

„Protkan vlastitim sjećanjima, fotografijama, povijesnim događajima, jezikom pojedina razdoblja, popularnom kulturom, radijskim i televizijskim emisijama, modama, proizvodima, željama i htijenjima generacija, roman je živo svjedočanstvo o preobrazbama jednog društva, kulture, ali i cijeloga svijeta. Ernaux nas vraća u rat u Alžiru, susrećemo Sartrea i de Beauvoir, Edith Piaf, Agnès Varda, vraćamo se u svibanj 1968., u doba manifesta za pravo na pobačaj, nuklearne prijetnje, pratimo napredak tehnologije, eksploziju konzumerizma, rast nezaposlenosti“, ističe među ostalim hrvatski izdavač.

Annie Ernaux (1940.) smatra se suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji "Quarto", čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:16