Za klikeraše

‘Facebook je najveći pothvat u povijesti čovječanstva temeljen na praćenju‘

Zvonimir Šikić
 Darko Tomas/Cropix
Poznati znanstvenik Zvonimir Šikić može se pohvaliti kako je njegova knjiga koju je objavio Profil doživjela dva izdanja

Piše Tanja Rudež


Malo je knjiga iz popularne znanosti koje su i najboljim vremenima za izdavaštvo u našoj zemlji doživjele drugo izdanje. No, poznati znanstvenik, sveučilišni profesor i popularizator matematike Zvonimir Šikić može se pohvaliti kako je njegova “Knjiga za klikeraše: Logički pogled na čovjeka i društvo”, koju je objavila izdavačka kuća Profil iz Zagreba, u jeku pandemije u svega nekoliko mjeseci doživjela dva izdanja.
- Donekle me to iznenadilo. Naime, kod nas su izdanja mala, tako da ni dva nisu mnogo. S druge strane, dva su ipak dva. Posebno mi je drago da se drugo izdanje moglo ‘okititi’ pozitivnim komentarima na prvo izdanje - Sonje Radas, Inoslava Beškera i Jurice Pavičića – rekao je Zvonimir Šikić.


Knjiga za klikeraše” predstavlja zbirku tekstova s autorovog vrlo čitanog bloga “Šikin blog”. Kako pisanje blogova nije učestala pojava u hrvatskoj akademskoj zajednici, upitala sam kako se odlučio na taj oblik komunikacije.
- Počelo je vođenjem dugih email-rasprava s većim ili manjim grupama prijatelja i poznanika na razne teme. U jednom sam trenutku shvatio da u tim raspravama često ‘dociram’, tj. dosta ekstenzivno obrazlažem teorijske pozadine svojih i tuđih stajališta o pojedinim temama. Dosta sam vremena trošio na ta obrazlaganja, a rezultati su mi izgledali dosta dobro. Zato mi se učinilo umjesnim da ih podijelim sa širom meni možda i nepoznatom publikom. Tako sam pokrenuo blog. Odaziv je bio dobar, stotinjak pregleda dnevno uz nekoliko objava mjesečno. Na knjigu me potaknula činjenica da pregledi nikada nisu bili ‘dnevni’, tj. pregledavane su jednako i starije i novije objave. I danas se pregledavaju objave stare više godina – kazao je Šikić.
“Knjiga za klikeraše” fokusirana je na matematiku, ali velikim dijelom autor se bavi i politikom te ekonomijom pa tako piše i o financijskim krizama, nejednakosti u svijetu, obrazovanju, političkim lažima te ekstremizmu. Ističe kako ga neke teme oduvijek zanimaju. - Evolucija kao biološki ali i širi fenomen, posebno evolucija suradnje i društvenih organiziranja. Država i novac kao kulturni okviri nevjerojatnog razvoja ljudske vrste. Ljudska psihologija između logike, statistike i emocija. Smisao i svrha zakona. Politika, demokracija, znanost i vjera. Dakle, to je neka opća potreba da razumijem čovjeka i društvo bez kojega ne postoji. Posebne mi je muke uvijek zadavalo razumijevanje novca opterećenog s toliko interesa da je teško prodrijeti do njegove stvarne funkcije. Pročitao sam desetine knjiga na tu temu od kojih je većina bila bezvrijedna, no neke su i otvarale oči. Sažeti saznanja do kojih sam došao na manje od sto stranica nije bilo lako, ali si laskam da to na kraju i nisam loše napravio. Razumjeti što je znanost i posebno koji je odnos matematike i znanosti tema je koja me također oduvijek zanima – pojasnio je Šikić.


Naglašava da mu je posljednjih godina posebno zanimljiv odnos ekonomije i matematike te njegova uloga u zadnjim financijskim krizama, ali i u općoj financijalizaciji svjetskih ekonomija.
- Naravno, tu je presudna uloga pohlepe, ali nije zanemariva ni zloporaba i nerazumijevanje matematike. Sa svim tim je višestruko isprepletena politika pa je i ona postala nezaobilaznom temom. I konačno sama matematika i matematička logika koje su discipline moje znanstvene karijere. Posvećena im je zadnja trećina knjige. Razmišljao sam trebam li ih uopće uvrstiti u knjigu za opću čitalačku populaciju. Često sam se susretao s komentarima tipa „kada na blogu počneš s formulama ja prestajem čitati“. S druge strane svaki od tih priloga zapravo je pokušaj da se prividno komplicirane stvari objasne na jednostavan način i rijetko se gdje uopće nalaze takvi pokušaji. Zato sam im odlučio dati šansu, a oni koji ‘prestaju čitati’ mogu se zadržati na prvih 300 stranica. Nadam da će poneki zaviriti i u zadnjih 150 jer je barem 100 od tih 150 stranica krajnje je jednostavno. Inače moram napomenuti da su baš ti tekstovi na blogu izazivali neke od najživljih diskusija. Možda se iz rečenog stječe dojam da knjiga sadrži velike cjeline, što je točno. No, ipak je sačuvan duh bloga i njegovih postova od uglavnom 2 do 4 stranice koje se mogu čitati neovisno - u malim zalogajima. Naravno, možete studioznije priči i većim cjelinama. Dakle, „Knjigu za klikeraše“ možete čitati na mnogo načina i dopustiti da vam „klikne“ na raznim mjestima.

image
Knjiga za klikeraše

Zvonimir Šikić jedan je od rijetkih ljudi koje poznam koji nema profil na Facebooku, a u knjizi se na kritički način bavi upravo tom popularnom društvenom mrežom. Štoviše, upozorava kako je Facebook zapravo najveći na praćenju temeljen pothvat u povijesti čovječanstva koji o svojim korisnicima zna više, no što je ijedna diktatura ikada znala o svojim podanicima.
- Facebook uz vaš Facebook ID zna i vaš Phone ID, kao i sve vaše online aktivnosti, sve stranice koje ste posjetili i sve klikove koje ste ikada kliknuli. Zahvaljujući ugovornoj suradnji s najvećim ‘kartičarima’, točno zna gdje živite te što ste i kada kupovali offline. To znači da je Facebook više u poslu praćenja (surveillance business) no što je u poslu oglašavanja. Uistinu Facebook je najveći na praćenju temeljen pothvat u povijesti čovječanstva, koji o svojim korisnicima zna više no što je ijedna diktatura ikada znala o svojim podanicima. Prepuštam vam da sami ocijenite koliko je to opasno – zaključio je Šikić.

OKVIR: U “Knjizi za klikeraše” Zvonimir Šikić se na različite načine osvrnuo na neke od poznatih matematičara: meni su se posebno svidjeli tekstovi o nobelovcu Johnu Nashu i iransko- američkoj matematičarki Maryam Mirzakhani, prvoj ženi koja je dobila Fieldsovu medalju, najznačajnije priznanje iz matematike (dodjeljuje se svake četiri godine matematičarima mlađim od 40 godina). Zanimalo me kome se od matematičara Šikić najviše divi.
- Gödelu i Einsteinu od (gotovo) suvremenika, a od starijih Newtonu i Cantoru. Dvojicu od njih mnogi smatraju fizičarima, što je točno, ali ja ne vidim granicu između matematike i teorijske fizike – kazao je Zvonimir Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:20