BORBA PROTIV CENZURE

Dok u Americi protivnici pobačaja pale knjige, Margaret Atwood najavila je izdanje ‘Sluškinjinih priča‘ koje se ne može zapaliti

Sluškinjina priča

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia
Navedeni je roman jedna od knjiga koje se najčešće pokušava zabraniti. ‘Knjiga se manje bavi seksom od Biblije‘ rekla je kanadska književnica

Kanadska književnica Margaret Atwood najavila je izdanje svog cijenjenog romana "Sluškinjina priča" (The Handmaid's Tale) koje se ne može zapaliti piše The Guardian.

Osamdesetdvogodišnja je autorica, naime, znakoviti projekt izdavačke kuće Penguin Random House najavila kratkim videom na Youtubeu.

Video prikazuje spisateljičin pokušaj paljenja "nezapaljive knjige" uz njezinu poruku da se "moćne riječi ne mogu uništiti". Penguin Random House objašnjava kontekst i razloge za objavljivanje ovog posebnog izdanja romana: "Diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i diljem svijeta, knjige se dovode u pitanje, zabranjuju, pa čak i pale. Iz tog smo razloga osmislili posebno izdanje knjige koju se desetljećima dovodi u pitanje i zabranjuje. Ovo izdanje "Sluškinjine priče" Margaret Atwood izrađeno je od nezapaljivih materijala. Osmišljeno je s ciljem zaštite ove neophodne priče te služi kao snažan simbol borbe protiv cenzure."

Prema Američkoj knjižničarskoj organizaciji, navedeni je roman jedna od knjiga koje se najčešće pokušava zabraniti. Aukcija 'nezapaljivog' izdanja knjige s najavljena je pravodobno, u trenutku kada postoji opasnost od ukidanja "Roe protiv Wadea", odluke američkog Vrhovnog suda koja ženama osigurava pravo na pobačaj.

Naime, Vrhovni sud je, pokazao je inicijalni nacrt dokumenta o većinskom mišljenju kojeg potpisuje sudac Samuel Alito, glasao za poništenje "Roe protiv Wadea". "Roe je od samoga početka nečuveno kriv", piše Alito. Ukoliko odluka ostane nepromijenjena te se donese, na federalnoj razini ženama više neće biti osigurana sloboda izbora, piše Politico.

Iako nije riječ o finalnoj odluci, dokument je izazvao užarenu debatu i produbio jaz između dviju suprotstavljenih strana izrazito podijeljenog američkog društva.

U esejima "Goruća pitanja" (Burning Questions) Atwood među ostalim piše: "Žene koje ne mogu donositi vlastite odluke o tome hoće li roditi dijete ili ne, porobljene su jer u tome slučaju država posjeduje njihovo tijelo te ima pravo diktirati kako i u koju svrhu će one svoje tijelo koristiti."

'Nezapaljiva' knjiga na aukciji je aukcijske kuće Sotheby's u New Yorku do 7. lipnja. Svi prihodi udijelit će se neprofitnoj organizaciji Pen America koja štiti slobodu izražavanja.

Faith Salie, spisateljica i komičarka koja je vodila ovogodišnju Pen galu, izjavila je da knjiga "može izdržati ne samo cenzore koji rigaju vatru i ljude s predrasudama, već i stvarni plamen - koji bi oni htjeli iskoristiti za spaljivanje naše demokracije."

"Sluškinjina priča" distopijski je roman koji pripovijeda priču o uspostavi "Republike Gilead", totalitarnog režima čiji su zakoni vođeni navodnom višom voljom i božanskim zakonom. Radikalna promjena društvenog ustroja rezultat je revolucije nakon isceniranog atentata na predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dijela članova Kongresa. Pokreće je ekstremistička skupina "Jakovljevi sinovi" (Sons of Jacob), koja pojedincima nameće iznimno ograničavajuća pravila te ukida sve tekovine slobodnog društva; ukida Ustav, ženska prava, cenzurira novine... Uspostavljena je nova hijerarhija prema kojoj su žene na samome dnu društvene ljestvice te im nije dozvoljeno da posjeduju imovinu, pišu, pa čak niti da kontroliraju vlastito tijelo i reproduktivne funkcije.

Dovedene u položaj potpune potčinjenosti, svedene na dijelove tijela i lišene ljudskog dostojanstva, žene poput Offred prisilno se koriste za stvaranje potomaka visoko rangiranih muškaraca u društvu.

Roman koji obrađuje teme poput patrijarhata, religijskog ekstremizma, ženskih prava te struktura i odnosa moći više se puta pokušalo zabraniti. Na jedan pokušaj zabrane Atwood je 2006. godine odgovorila riječima:

"Prije svega, nevjerojatna mi je primjedba da je knjiga 'uvredljiva za kršćane'. Nigdje se u knjizi ne spominje da je riječ o kršćanskom režimu. Što se pak tiče seksualne eksplicitnosti, "Sluškinjina priča" manje se bavi seksom od Biblije."

Roman iz 1985. godine adaptiran je za film pet godina nakon objavljivanja knjige, a glavne dionike priče utjelovili su Natasha Richardson kao Offred, Robert Duvall kao Fred te Faye Dunaway kao Fredova zakonita supruga Serena Joy.

Mnogima puno poznatije uprizorenje "Sluškinjine priče" istoimena je serija u produkciji streaming platforme Hulu iz 2017. godine. Za razliku od mlakog filma koji je dobio, u najboljem slučaju, osrednje ocjene, serija s Elisabeth Moss u glavnoj ulozi, dorasla je ozbiljnosti teme te je uspješno prikazala horor položaja žene u krajnje opresivnom društvu.

Serija o ženi koja preko noći, zbog nametnutog autoritarnog teonomijskog sustava vlasti, ostaje bez muža i kćeri te postane seksualna robinja bogatog i cijenjenog muškarca, naišla je na prepoznavanje diljem svijeta, a termini i motivi iz priče neke su borkinje za ženska prava koristile i na prosvjedima u Hrvatskoj.

U društvima pogođenima stalnim ideološkim previranjima, stečena prava lako se dovode u pitanje, a njihova garancija krhka je i visi o niti, na što nas podsjećaju periodični društveni potresi poput mučnog, aktualnog slučaja o kojem posljednjih tjedana bruji cijela Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:42