Europski trg

‘Dok sam na vlasti, sam sam sebi neprestano sumnjiv‘, govorio je Václav Havel

Izložba na Europskom trgu
Mogu se pogledati Havelovi prvi književni radovi te filozofski eseji koje je pisao u obliku pisama svojoj prvoj supruzi Olgi

"U Česima i Slovacima - kao i u svakom narodu - paralelno žive najraznovrsnije pretpostavke: imali smo, imamo i imat ćemo junake kao što smo, imali, imamo i imat ćemo cinkaroše i izdajice" zapisao je Václav Havel u pismu Gustávu Husáku. "Dok sam na vlasti, sam sam sebi neprestano sumnjiv" rekao je, među ostalim, Havel dok je preuzimao Sonningovu nagradu u Kopenhagenu. Dok je, pak, primao počasni doktorat Hebrejskog sveučilišta, rekao je "Moj mlaki odnos prema studiji Kafkina djela proizlazi iz nejasnog dojma da Kafku ne moram opet iznova iščitavati jer ionako znam što ondje mogu pronaći... U dubini duše sam čak uvjeren da Kafka postoji, a ja znam bolje pisati nego što znam, sva bih njegova djela ja bolje napisao". Bilo je to u Jeruzalemu, 26. travnja 1990. godine.

Ovi se citati mogu pročitati na izložbi koja se do 15. listopada može pogledati na Europskom trgu. Povodom 85. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti prvog čehoslovačkog, a kasnije češkog predsjednika, filozofa, političara, disidenta i književnika Václava Havela, Veleposlanstvo Republike Češke organiziralo je izložbu na otvorenom pod nazivom "Václav Havel ukratko".
Na solarnim postamentima prikazan je, naime, presjek života i djela Václava Havela: od njegovih prvih književnih radova – grafičkih pjesama, preko drama do filozofskih eseja koje je pisao u obliku pisama svojoj prvoj supruzi Olgi. Od prvih disidentskih koraka preko vođenja Baršunaste revolucije do pozicije predsjednika dviju država. Na većinom crnobijelim fotografijama može ga se pratiti u društvu političara, pjesnika, glumaca...

Václav Havel u svojem se životu, kako navode organizatori izložbe, "vodio idejom demokracije, bio je osoba koja se svim silama trudila Republiku Češku vratiti na demokratsku kartu Europe i svijeta, bio je državnik svjetskog kova.
Njegov odnos s Republikom Hrvatskom bio je oduvijek prisan, Hrvatsku je rado posjećivao, a hrvatski ga je narod uvijek cijenio – prvo kao pisca kazališnih komada još u osamdesetim godinama 20.stoljeća, a kasnije kao uspješnog državnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:21