MARIN DRŽIĆ

Davor Špišić nagrađen je za biografsku dramu o Petri Preradović, unuci Petra Preradovića

Davor Špišić

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix
Na natječaj za najbolji dramski tekst pristigle su 64 drame. Drugu nagradu ravnopravno dijele Edi Matić i Espi Tomičić

Najbolja drama među šezdeset i četiri na natječaj za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" pristigle drame je "Žena himna" Davora Špišića. "Žena himna" biografska je drama o Petri Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne.

Drugu nagradu ravnopravno dijele Edi Matić za dramu "Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane

svijeta) " i Espi Tomičić za dramu "Ples na broju 60".

Treću nagradu ravnopravno dijele tri autorice: Katja Grcić za dramu "Druga", Hana Konsa za "Ostanak" te Ana Maras Harmander za dramu "Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju".

Nagrađeni su autori najboljih djela čije će postavljanje na kazališnu scenu podržati Ministarstvo kulture i medija.

Povjerenstvo u sastavu Jasen Boko (predsjednik), Doris Šarić Kukuljica i Martina Petranović provelo je postupak razmatranja dramskih tekstova, prijavljenih pod šiframa te osim nagrađenih drama također donijelo odluku o preporuci za tri dramska djela: "Šuplje kosti" Vlaste Golub, "Ubili smo djecu" Nade Kaurin Knežević i "Ona moja" Sare Kopecki.

Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame "Marulićevi dani" 21. travnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:46