100.000 RAZLOGA ZA SREĆU

AUTORICA 'PONOSA I PREDRASUDA' KRITIZIRALA SUVREMENICU Pismo Jane Austen na dražbi bi moglo dosegnuti vrtoglavu svotu

 Getty Images

LONDON - Jane Austen jednom je napisala da je najbolji recept za sreću imati puno novca. Čini se da će spisateljičino privatno pismo upućenoj njezinoj nećakinji, nekomu uistinu donijeti puno novca - a možda i sreće.

Pismo u kojemu Austen kritizira jednu svoju suvremenicu i tadašnju spisateljicu u utorak 11. srpnja bit će ponuđeno na dražbi u londonskom Sotheby'su.

Jane ga je uputila Anni Lefroy, najstarijoj kćeri svojeg najstarijeg brata, svećenika Jamesa Austena. U Sotheby'su očekuju da bi pismo moglo biti prodano za 80.000 do 100.000 funta.

Austen u pismu govori o "zamornom i prozaičnom" romanu izdanom pod nazivom "Lady Maclairn, the Victim of Villainy" koju je objavila njezina sunarodnjakinja i spisateljica Rachel Hunter.

"Zanimljivo je u rukama držati pismo u kojoj Jane Austen govori o nekom književnom djelu, o romanima, jer se rijetko susrećemo s takvim tekstovima", kaže direktor Sotheby'sa za knjige i rukopise, Gabriel Heaton.

Pisma na kojima stoje datumi 29. i 30. listopada 1812., datiraju iz vremena kad je autorica "Ponosa i predrasuda" bila na vrhuncu popularnosti. Pripadaju obitelji Austen i dosad nisu bila ponuđena ni na kakvoj dražbi.

Zbog velike popularnosti britanske spisateljice koja s godinama ne jenjava, predmeti koji su joj pripadali obično postižu iznimno visoke svote.

Godine 2011. Austenin rukopis za knjigu koju nije nikada objavila na dražbi je prodan za vrtoglavih 993.250 funta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:17