ČITATELJI IH VOLE

Ante Tomić i Baby Lasagna najprodavaniji su autori, evo koje su još promjene na top listi knjiga u Hrvatskoj

Ante Tomić i Baby Lasagna

 Cropix/
Knjiga koja je bila omražena članovima DP-a više nije na listi

Hrvatski čitatelji, ako je suditi po podacima prodaje knjiga, vole odavno afirmirane domaće autore i dobro provjerena, poznata inozemna imena.

Tri u hrvatskim knjižarama najprodavanija beletristička naslova u svibnju i lipnju, piše portal Moderna vremena, koji ima redovnu statistiku baziranu na podacima koje dobivaju iz četrdeset knjižara diljem zemlje, su novi romani Ante Tomića i Marine Vujčić te "Vidimo se u kolovozu", posthumno objavljena knjiga kolumbijskog nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza.

image

Ante Tomić

Ivan Posavec/
image

Ante Tomić

/Hena.com
image

Marina Vujčić

Fraktura/

Tomićev roman "Nada" donosi nadu u sretaj kraj, "Sigurna kuća" Marine Vujčić roman je o ženi koja je u braku s nasilnim muškarcem narcističkog poremećaja ličnosti, naoko ljubaznim, uspješnim gospodinom, zapravo perfidnim manipulatorom.

U "Vidimo se u kolovozu" García Márquez pripovijeda o sredovječnoj Ani Magdaleni Bach, udanoj ženi koja redovito jednom godišnje putuje na tropski otok gdje obilazi majčin grob i doživljava erotsku aferu.

Pri vrhu liste najprodavanijih naslova su i lani objavljen "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka, koji je prošli mjesec bio na prvom mjestu, te "Žigice", najnoviji roman poznatog Jurice Pavičića za kojeg je inspiraciju pronašao u stvarnom požaru iz 2017..

image

Kristian Novak

Oceanmore/
image

Jurica Pavičić

Darko Tomas/Cropix

Lista najprodavnanije publicistike vrlo je heterogena, na njoj su na istom mjestu publicističke knjige koje se bave raznim sferama života i društva, najprodavanija knjiga je "Post za žene" Mindy Pelz, odmah iza nje je "Putovanje zvano igra" Marka Babića, potom "Crvene zastavice, zelene zastavice" psihologa Ali Fenwick.

Na vrhu deset najprodavanijih knjiga iz područja društva, politike i povijesti je "Hrvatska u 30 priča" koju potpisuju Zvonimir Frka-Petešić i Božo Skoko, potom "Planina bitaka" Williama Deakina te "Osobnost i moć" Jana Kershawa na listi su i domaći naslovi "Zbogom postjugoslavenstvu" Mirjane Kasapović te "Uvod u Jugoslaviju" Dejana Jovića.

Pisali smo, i prošli mjesec o najprodavanijim knjigama u kategoriji društvo, politika, povijest. I tad su na prvom bili Zvonimir Frka Petešić i Božo Skoko, knjiga "Hrvatska u 30 priča", izdavač je Ljevak. Zanimljivo je da se, tada, na drugom mjestu ljestvice našla knjiga koju su iz DP-a žestoko kritizirali. Podsjetimo, na riječi Stipe Mlinarića: "Ovu sam knjigu kupio 50 metara od HDZ-a, kod Džamije. Ovo je velikosrpska propaganda koju ste vi platili preko SNV-a (Srpskog narodnog vijeća) i Ureda za manjine Vlade RH". Mlinariću, inače jednom od najglasnijih saborskih desničara, zasmetala je knjiga "Krajina 1991. - 1995." srpskog povjesničara Koste Nikolića, koju su potkraj prošle godine publicirali SNV i izdavačka kuća Fraktura. Ova knjiga više nije na popisu.

"Baby Lasagna i mačak Stipe" Igora Jurilja najprodavanija je knjiga za djecu u zadnja dva mjeseca. Iza nje slijedi klasik Ivane Brlić Mažuranić "Priče iz davnine" potom "klasik" novijeg doba, serijal "Gregov dnevnik", osamnaesta epizoda "Mozak na praši" Jeffa Kinneya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 14:55